Pekarne Ptuj: Kruh samo iz podravske moke

Damijan Toplak
24.01.2021 05:25
PPS - Pekarne Ptuj so od maja predlani v izključni lasti podjetja Jagros (Trgovine Jager), njihov direktor Igor Ranfl pa pove, da je njihov dobavitelj moke (bele, polbele, ržene, in nekaj malega ajdove ter koruznega zdroba) izključno Mlin Korošec iz Zabovcev v občini Markovci. Zgolj nekatere dodatke h kruhu in semena kupijo drugod. To pomeni, da je njihov kruh samo iz slovenske moke, konkretno iz Podravja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S sodelovanjem med PPS in Mlinom Korošec pridobivajo tudi pridelovalci pšenice in drugih žit na Ptujskem polju.
Blaž Lah

Za Pekarne Ptuj, ki so bile še leta 2016 v prisilni poravnavi, od januarja 2017 pa jih vodi direktor Ranfl, je bilo tudi minulo leto koronavirusu navkljub solidno, saj so letni prihodki ostali pri 3,8 milijona evrov, čisti dobiček pa se jim bo, ker so v tem času številni odjemalci zaprti, predvidoma prepolovil.

"Lani, tri leta pred rokom, nam je uspelo poplačati upnike iz prisilne poravnave, ob podpori našega lastnika pa smo šli v obsežno obnovo pekarne, peči in strojev. Veliko smo postorili tudi za izboljšanje delovnih razmer za zaposlene in njihovih plač. Za Jagros proizvedemo slabih 45 odstotkov proizvodnje (prej 35 odstotkov), sicer pa z njim dobro poslovno sodelujemo več kot 20 let, in ker vsako leto odpre eno ali dve novi trgovini, povečujemo proizvodnjo zanj. Poleg tega so šolske ustanove, domovi starejših, gostilne pa tudi zapori naši pomembni kupci, s tem segmentom dosegamo skoraj petino prodaje," pove direktor PPS. Pripomni, da je in bo pri njih še naprej veliko ročnega dela, saj to njihovi kupci cenijo in so za takšen izdelek pripravljeni plačati več. Novi lastnik pa jim zagotavlja stalnost in zanesljivost, kar je zelo pomembno za nadaljnji razvoj. V PPS so nabavili konvekcijske peči za dopeko v trgovinah Jager, lastne maloprodajne mreže pa nimajo.

Vladimir Korošec v družinski proizvodnji oziroma mlinu Foto: Igor Napast
Igor Napast

Daniel Korošec, direktor in lastnik podjetja Mlin Korošec, pritrdi, da edini dobavljajo moko podjetju PPS - Pekarne Ptuj. Zanje letno zmeljejo in pripravijo okrog 1500 ton moke, pri čemer močno prevladuje pšenična, veliko je tudi ržene, precej manj pa koruzne in ajdove. Surovino (pšenica, rž, ajda, koruza) jim dobavljajo kmetje iz širše okolice, od Maribora, Slovenske Bistrice do Ormoža in Lenarta, seveda pa je največji delež iz Ptujskega in nato iz Dravskega polja. Mlin Korošec zaposluje 11 ljudi, sodelovanje s PPS pa zanje predstavlja 10 do 12 odstotkov prodaje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta