Pesnica: Priznanje voznikom, ki prostovoljno prevažajo starejše

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
20.11.2022 04:15

Tudi v občini Pesnica je marca letos zaživel projekt za mobilnost starejših - Prostofer. Namenjen je vsem starejšim, ki ne vozijo sami ali nimajo sorodnikov, ki bi jih kam peljali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šesterica prostoferjev v občini Pesnica - prejemnikov županovih zahval
Občina Pesnica

Prostofer omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovskih centrov ipd. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko klicnega centra 080 10 10 vsak delovnik od 8. do 18. ure, rezervacija prevoza je potrebna tri dni vnaprej. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu. Praviloma se prevozi opravljajo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, izjemoma se lahko ura prevoza prilagodi. Vozilo zagotovi občina, poskrbljeno je tudi za zavarovanje voznika in sopotnikov.

"Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v prostem času pripravljen pomagati tistim, ki potrebujejo prevoz. Prostoferji so veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki, saj potnikom nesebično pomagajo pri izstopu iz vozila, jih pospremijo do zdravnika, pomagajo pri nakupu v trgovini, priskočijo na pomoč pri premagovanju stopnic. So ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje," je povedal pesniški župan Gregor Žmak.

Pred nedavnim je župan Žmak pripravil sprejem za šest prostoferjev in se jim zahvalil za njihovo neprecenljivo delo in nesebično pomoč najstarejšim občanom. Suzana Grahornik, Leopold Ribič, Irena Ribič Hlebec, Nevenka Vislavski, Bojan Vodušek in Milica Škorjanc so prostovoljci, s pomočjo katerih je projekt dobro zaživel. Do 8. novembra so opravili 58 prevozov, največ v zdravstveni dom (19), v bolnišnico (16), ostali prevozi so bili opravljeni v lekarno, na upravno enoto, trgovino ipd. Ker je potreb po tovrstnih prevozih vedno več, vabijo k sodelovanju nove prostoferje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta