Z brezplačnimi prevozi se starejši večinoma odpeljejo do zdravnika in zobozdravnika

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
08.09.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostofer je v mestni občini Maribor na voljo od konca junija.
Sašo Bizjak

Pred dvema mesecema je tudi v mariborski občini zaživel vseslovenski projekt Prostofer, ki starejšim in invalidom omogoča, da se na brezplačni telefonski številki klicnega centra Zlate mreže 080 10 10 dogovorijo za brezplačen prevoz do zdravnika ali drugega nujnega opravka. Mariborska občina je za te brezplačne prevoze zagotovila dva električna avtomobila, ki ju trenutno vozi dvanajst prostoferjev - šoferjev prostovoljcev. Večinoma so upokojenci, a prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoz potrebujejo.

"Prostofer je namenjen starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov in trgovinskih centrov," pravijo na mariborski občini. In kakšen je odziv v prvih dveh mesecih delovanja? "Uporabnikov je bilo 52, opravljenih je bilo 92 voženj. Uporabniki so iz različnih predelov Maribora. Večina je starejših od 75 let. Največ, 87 odstotkov voženj, je povezanih s področjem zdravstva (zdravstveni dom, lekarna, bolnišnica), ostali prevozi so do trgovine, pošte in doma starejših." Do zdaj je avto 1 opravil 1395 km, avto 2 pa 1108 km. Vozniki prostovoljci prevoze opravljajo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Izjeme se posebej dogovarjajo, prilagajanje je mogoče.

Vabijo več prostovoljcev

Prostovoljni šofer pride do starejšega na dom in ga po opravku pripelje domov. Šoferje še vabijo k sodelovanju. "Optimalno bi bilo, če bi imeli deset prostovoljcev za en avto - to bi pomenilo, da je prostovoljec vključen v projekt dva dneva v mesecu," pravijo na mestni občini Maribor.

Med šoferji prostovoljci je tudi Metka Roksandič, predsednica Sveta za starejše pri mestni občini Maribor. "Enkrat na teden sem do zdaj povprečno prišla na vrsto: včasih sem imela dve vožnji, včasih eno, enkrat pa tudi tri vožnje na dan. Vse uporabnice so potrebovale prevoz do zdravnika ali zobozdravnika. Večina jih je imela bergle oziroma so zelo težko hodile," pravi Metka Roksandič. Ocenjuje, da je v primerih, ko imajo ljudje zdravstvene in gibalne ovire, vožnja s prostoferjem "res zelo dobrodošla"; nekateri starejši gredo namreč težko na avtobus. "Nekaterim je pot do postaje (pre)dolga in jo težko zmorejo - ena gospa mi je povedala, da se mora petkrat ustaviti, preden pride do postaje. Avtobusi mestnega prometa pa so tudi zelo različni: novejši so sicer nizkopodni, drugi pa imajo visoke stopnice in vanje ljudje z gibalnimi ovirami zelo težko vstopijo."

Šoferji prostovoljci z mariborskim županom Sašem Arsenovičem ob zagonu projekta.
Sašo Bizjak

Zadovoljen z izkušnjo

Povprašali smo tudi o izkušnjah uporabnikov. "Zame je to zdaj res zelo dobrodošlo, boljše ne bi moglo biti!" je s Prostoferjem zadovoljen Marjan Vihar iz Maribora. Vsak dan hodi na zdravljenje po možganski kapi, in čeprav je od njegovega doma v Pajkovi ulici pa do terapij v Slovenski ulici le par kilometrov, bi sam ne mogel priti do tja. "Težko hodim - saj hodim okoli doma, a v bližini je klopca, kjer se lahko usedem in počivam. Saj imam sina in vnuka, a oni vsi dopoldne delajo. Z avtobusom pa sploh ne morem iti - in tudi do postaje je še kar nekaj hoje," pojasnjuje Vihar. Skrbi, kako priti na zdravljenja, zaradi Prostoferja zdaj nima več: prostovoljni šofer pride ponj in ga pripelje nazaj domov. Doslej se je s šoferjem prostovoljcem peljal že trikrat in še velikokrat se bo, saj ima predpisanih 25 obiskov. In kako je izvedel za Prostofer? "Povedal mi je sin. Drugače ne bi vedel za to."

Koliko pa je med starejšimi sicer že znano, da tudi v Mariboru obstaja možnost prevoza s prostoferjem? "Tisti, ki živijo v domovih starejših, in starejši v domačem okolju, ki imajo otroke, vedo za možnost prevoza s prostoferjem - zanj so jim povedali v domu oziroma svojci. Med uporabniki pa pogrešam samske ženske, ki so brez svojcev. Mislim, da informacija še ni prišla do njih," ocenjuje Metka Roksandič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta