Planinska zveza Slovenije podelila priznanja dolgoletnim planincem

Irena Brdnik
10.12.2022 03:45

Najvišja priznanja so letos podelili v Slovenski Bistrici tudi v počastitev 100. obletnice Planinskega društva Slovenska Bistrica. Skupno so podelili 38 priznanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kocbek (levo), pobudnik ustanovitve PD Miklavž leta 2003 in prvi predsednik, ki društvo vodi še danes, ob prejemu svečane listine
Irena Brdnik

V telovadnici slovenjebistriške srednje šole se je minulo soboto poleg predsednika PZS Jožeta Rovana zbralo še preostalo vodstvo - podpredsedniki Jožef Bobovnik, Roman Ponebšek, Martin Šolar in Miha Habjan -, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenj športnih zvez Bogdan Gabrovec, predsedniki planinskih društev iz vse Slovenije, povabljeni gostje in predstavnik slovenjebistriške občine, podžupan Žarko Furman. Moderatorka Jana Jeglič je predstavila občino in njene znamenitosti, predsednica PD Slovenska Bistrica Breda Jurič pa društvo in njegovo delovanje ter čestitala prejemnikom priznanj.

Predsednik PZS je navedel nekatere investicije v planinske koče in poti, nameščene nove promocijske table, izdajanje novih kart, gozdnih učnih poti, izobraževanja strokovnih kadrov (vodnikov, inštruktorjev) in druge novosti, ki jih še imajo v načrtu. Izpostavil je nedavno odprti plezalni center v Kopru, nastajanje centra v Slovenski Bistrici in načrtovanega v Ljubljani. "Priznanja prihajajo iz rok tistih, ki vas cenijo. Iskrene čestitke in hvala za vse," je še Rovan čestital prejemnikom. Prireditev je s pesmimi popestrila Moška komorna skupina KUD Lojzeta Avžnerja z Zgornje Ložnice pod umetniškim vodstvom Mitja Krajnca.

Breda Jurič, predsednica Planinskega društva Slovenska Bistrica, je zbranim zaželela dobro počutje v Slovenski Bistrici.
Irena Brdnik

Skupno so podelili 38 priznanj, od tega enajst svečanih listin, 22 spominskih plaket, štiri zlate častne znake in eno pohvalo za posebne dosežke. Svečane listine so prejeli Franc Kocbek iz PD Miklavž, Franc Erlah iz PD Srednja vas v Bohinju, Aleš Erjavec iz PD Polž Višnja Gora, Anton Kreševec iz PD Ajdovščina, Rozalija Lubi iz PD Ljutomer, Drago Dretnik iz PD Mežica, Janez Brinar iz PD Kum Trbovlje, Bojan Gorjup iz PD Trbovlje, Marija Lesjak iz PD Vinska Gora, Franc Vahter iz PD Slovenske Konjice in Marko Goršič iz PD Podpeč – Preserje. Spominske plakete so dobili Danilo Verzelak iz PD Šmartno ob Paki, Marko Mikelj iz PD Srednja vas v Bohinju, Dušan Klinar iz PD Javornik - Koroška Bela, Marjeta Bricl iz PD Kum Trbovlje, Zdenka Verzelak iz PD Šmartno ob Paki, Ivan Čufer iz PD Podbrdo, Branko Klinar iz PD Jesenice, Alojz Hriberšek iz PD Kum Trbovlje, Silvester Črepinšek iz PD Šempeter v Savinjski dolini, Milan Ašenberger iz PD Galicija, Stanislav Plevnik iz PD Slovenj Gradec in Zdravko Kliner iz PD Ljubno ob Savinji, Janez Kosec iz PD Janez Trdina Mengeš, Daniela Fux iz PD Brežice, Friderik Žagar iz PD Slivnica pri Celju, Marjan Fabiani iz PD Križe, Jože Čebašek iz PD Dovje – Mojstrana, Milena Jesenko iz PD Brežice, Marija Smolej iz PD Litija, Marijan Popič iz PD Slovenj Gradec, Rajmund Čerin iz PD Koper ter za 90 let spominsko plaketo Ciril Kunst st. iz PD Rečica ob Savinji.

Priznanja vodstva PZS za posebne dosežke – zlati častni znak so prejeli Mateja Udovč za prispevek k spreminjanju Zakona o planinskih poteh, Jurij Ravnik za izjemno organizacijsko delo na področju opremljanja plezališč in strokovno trenersko delo s parareprezentanco v športnem plezanju, Andrej Stritar za izjemen prispevek na področju kartografije in Franc Gričar z zahvalo za dolgoletno uspešno vodenje vodniške komisije. Pohvalo PZS za posebne dosežke pa je dobil Jure Krejan Čokl za doktorsko nalogo z naslovom Družbeni pomen in medijska podoba slovenskega ženskega alpinizma med letoma 1945 in 1965.

V imenu dobitnikov se je zahvalil Aleš Erjavec iz PD Polž Višnja Gora. Po prireditvi so vsi bili povabljeni na ogled slovenjebistriškega gradu, kjer so bili ta dan tudi sicer trije brezplačni ogledi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta