Po požarih: V Lenartu še en protest, ker nočejo smeti

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
16.05.2019 20:15

80 ljudi se je zbralo pred Salomonovo sortirnico odpadkov v Lenartu. Zahtevajo zaprtje sortirnice odpadkov. Civilna pobuda je ocenila, da je okoljevarstveno dovoljenje neveljavno in nezakonito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestni shod Civilne iniciative narava Slovenskih goric, na katerem bodo med drugim zahtevali takojšnjo prekinitev obratovanja in odstranitev vseh odpadkov iz območja podjetja Salomon.
Sašo Bizjak

Civilna pobuda Narava Slovenskih goric je danes pozno popoldan pripravila drugi shod pred sortirnico odpadkov v lenarški enoti podjetja Salomon. K temu jih je med drugim spodbudilo nedavno sporočilo državnega inšpektorata za okolje in prostor, ki je podjetju, v katerem je pred kratkim kar dvakrat zagorelo in zahtevalo ukrepanje okoli 200 gasilcev, dovolil, da nadaljuje svojo dejavnost. Dovoljenje je podjetje dobilo po tem, ko je iz skladišča z nadstrešnico odstranilo vse odpadke, ki so ostali po požaru. Po odločitvi inšpekcije sicer lahko deluje zgolj z zmanjšanimi kapacitetami, 50 tonami odpadkov dnevno, saj lahko za skladiščenje obdelanih odpadkov uporablja zgolj v požaru nepoškodovani objekt.
Na odločitev inšpekcije se je najprej odzval župan Lenarta Janez Kramberger. Poudaril je, da občina od svojih zahtev po prenehanju dejavnosti na omenjeni lokaciji in razveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja ne odstopa: "Zavedamo se, da obrata ni mogoče zapreti čez noč, vendar menimo, da tukaj dolgoročno zagotovo nima prihodnosti."

Civilna pobuda zahteva razveljavitev okoljskega soglasja in izpostavlja nezakonitost.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta