Pomembno je ohraniti ptujsko karnevalsko tradicijo

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.01.2021 06:15
Ptuj je že odet v pustno podobo. Kurentovanje tokrat v spletni obliki, a tudi z novostmi: natečajema za naj pustni krof in naj pustno okrasitev ter spletno igro
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potek 61. Kurentovanja so včeraj predstavili na spletni tiskovni konferenci.
Hojka Berlič

Pod sloganom Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine organizator Kurentovanja, ptujski zavod za turizem, namesto tradicionalnega programa, ki je na Ptuj vsako leto privabil večtisočglavo množico obiskovalcev, letos od 2. do 16. februarja ponuja prilagojeno spletno dogajanje. "V luči tega, kar nam je naloženo, kar lahko počnemo, kje smo omejeni, bomo poskusili narediti to Kurentovanje svojevrstno in posebno tudi zaradi vseh okoliščin, ki nas spremljajo. Verjamem, da Ptujčani in Ptujčanke ter vsi okoličani ne bodo pozabili na tradicijo. Še več. Še bolj jo bodo cenili, spodbujali in spoštovali. Tudi zato, ker včasih šele takrat, ko nam kaj odvzamejo, vidimo, kakšno pravo veljavo ima in koliko nam pomeni," je ob predstavitvi letošnjega 61. Kurentovanja, ki je prav tako bila preko spleta, dejala ptujska županja Nuška Gajšek.

Pustni krofi in stand up

Kot je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec​, bodo letos na digitalnih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj pripravili vsebine, s katerimi bodo obujali spomine na pretekla Kurentovanja, odstirali zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovali zgodbe, ki jih je zapisalo šest desetletij tradicije. Ptujske ulice, izložbena okna in reklamni panoji bodo, kot smo že poročali, zaživeli v podobah kurentov in drugih tradicionalnih pustnih likov. Tudi letos pa bo v mestu mogoče kupiti pustne krofe.

Letos bo Kurentovanje potekalo predvsem v duhu obujanja spominov na dogajanje v preteklih letih.
Igor Napast

Na pustno nedeljo, ko je tradicionalno mednarodna karnevalska povorka, bo mogoče od 13. ure spremljati etnografsko-zabavni televizijski program z neposrednim vklopom na spletnih omrežjih Kurentovanje. Na pustni torek opoldne, ko na Ptuju po tradiciji vsi prenehajo delati in se odpravijo na zabavo v mestu, pa bo letos za dobro razpoloženje poskrbel spletni stand up Tadeja Toša, ki bo na humoren način zbral vtise in naredil povzetek letošnjega zelo drugačnega Kurentovanja.

Organizatorji sicer ob tem obljubljajo še nekaj novosti. "Prvič bomo pripravili dva natečaja. Naj pustni krof bomo organizirali v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj, ločeno se bodo lahko preizkusili ljubiteljski in profesionalni peki krofov. Najboljšega v vsaki kategoriji bomo nagradili. Izbirali pa bomo tudi naj pustno okrasitev, torej najizvirnejše okrasitve zunanjosti hiš ali stanovanj ter njihove okolice," je povedala direktorica zavoda za turizem. Komisija bo okrasitve ocenjevala na terenu na Ptuju in v okoliških krajih, iz katerih prihajajo etnografske in karnevalske skupine. Nagrade bodo simbolične in bodo zajemale bon, ki ga bo mogoče izkoristiti v eni od ptujskih gostiln, ko bodo sproščeni ukrepi za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom. Po besedah Srečkovič Bolščeve si s to gesto želijo ne le ustvariti pristno pustno vzdušje, temveč dati tudi podporo gostincem, ki se v teh težkih časih srečujejo srečujejo s težavami in poslovnimi izgubami. V prihodnjem tednu pa bo zaživela tudi posebna interaktivna spletna igra Kurentova simfonija, ki nam bo v prostoru preko spleta pričarala zvok pravih kurentovih zvoncev.

Kurent
Igor Napast

Zadnja leta sicer v sklopu prireditve poteka tudi umetniški del festivala Artfest, katerega del je ex-tempore, ki ga bodo letos prav tako izpeljali v virtualni obliki. V sodelovanju z Zvezo društev Kurentov bodo tudi tokrat predstavili novi letnik vina Mistik. Manjkala pa ne bo niti tradicionalna izdaja poštne znamke, ob kateri bodo pripravili tudi predstavitev vseh že obstoječih. Pihalni orkester Ptuj obljublja presenečenje v obliki novega pustnega videospota.

Karnevalska prestolnica Evrope

Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar Evropskega združenja karnevalskih mest (FECC), pa ob začetku prireditve izpostavlja predvsem izjemen pomen nadaljevanja tradicije, kontinuitete Kurentovanja, pa čeprav v drugačni obliki. Kot je povedal, so lani za dan, dva s prireditvijo prehiteli epidemijo, saj je bil takoj za tem že odpovedan beneški karneval, kasneje tudi večina drugih zimskih ter spomladanskih in poletnih. Na Ptuju pa so morali prestaviti za konec maja napovedani jubilejni kongres FECC kot največje evropske in globalne karnevalske organizacije.

Brumen: "Upam in verjamem, da bodo pogoji vendarle omogočili, da bomo lahko uspešno organizirali ta kongres." Letošnje Kurentovanje se namreč ponaša z nazivom Karnevalska prestolnica Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta