Poškodovali so jim nasad malin: "Strah nas je, da se storilci vrnejo"

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.07.2019 06:03

"Po celem letu vloženega truda in dela ter neprespanih noči v upanju, da ti narava prizanese, smo v strahu namesto da bi se veselili novega pridelka in bili ponosni na to, kaj smo ustvarili," je na družbenem omrežju zapisal Matej Krepfl s sadjarske kmetije Krepfl iz Rač, kjer sicer računajo, da bodo letos pridelali okoli tri tone malin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Krepfl in Nina Šlamberger
Barbara Bradač

V noči z nedelje na ponedeljek so neznanci razmontirali namakalni filter v nasadu malin in dele pometali naokoli. Tako so en nanometer našli v bližnjem nasadu koruze, drugega sploh niso našli, zvon in objemko pa so našli v bližnjih nasadih. Ne samo, da so razdrli namakalni filter, pri tem so dele tudi uničili. Faloti so se lotili še uničevanja vab za plodovno vinsko mušico v nasadu malin, nekaj škode so povzročili tudi na malinah, na krhkih poganjkih, in na rastlinjakih.
"Žalostno je, da česar ti ne uniči narava, ti na koncu uniči človek. Nimamo besed ob takem dejanju," je na družbenem omrežju Facebook še zapisal Matej Krepfl in ob tem pozval k deljenju zapisa. "Mislimo namreč, da so to storili mladi ljudje, ki jih bo mogoče naš zapis dosegel in se jih vsaj v kančku dotaknil, da se zavedo, kakšno škodo so s svojim brezglavim dejanjem povzročili," pravi Krepfl, ki je sicer dejanje prijavil policiji in upa na kakšen njihov nadzorni obvoz več mimo nasada v Račah. Smiselnosti v takšnem početju storilcev, razen nagajanja, pa ne vidi.

Maline tik pred polnim zorenjem

Ker so trenutno brez delujočega namakalnega sistema, maline pa tik pred polnim zorenjem, upajo, da zunanja temperatura ne bo hitro narasla. Sta pa v tem času Matej Krepfl in njegova Nina Šlamberger od jutra do večera v nasadih malin, ki se razpostirajo na pol hektarja površin, kosita, popravljata poganjke, redčita. Dela ne zmanjka. Pri tem jima ob lumpih nagaja tudi narava, saj imajo po navadi 15. julija prvo konkretno obiranje, letos pa zorenje sadežev zamuja in so morali celo odpovedati nekaj naročil.

Barbara Bradač

Izbrana kakovost za češnje, slive, hruške in jabolka

S sadjarstvom se pri Krepflovih ukvarjajo že več kot 60 let. Začel je Matejev dedek. Pridelavo malin in robid so začeli, da so pridelavo sadja razširili in razdelili pridelek od pomladi do pozne jeseni. Pa tudi, da so malo zmanjšali odvisnost od pridelave jabolk in hrušk. Tako začnejo sadjarsko sezono s češnjami, sledijo maline, robide, slive, hruške in jabolka. Ukvarjajo se tudi s predelavo sadja v različne marmelade, sokove, žganja in suho sadje. Pridobili so tudi oznako Izbrana kakovost Slovenije, ki daje potrošniku jasen znak, da je sadje v celoti pridelano v Sloveniji in da so proizvodi iz sadja pridelani in predelani v Sloveniji in da so višje kakovosti.

Barbara Bradač
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta