Predsednik TD Starše: Možnosti za razvoj turizma so dobre. Manjka nam še kakšna turistična kmetija

Damijan Toplak Damijan Toplak
05.08.2023 04:23

S predsednikom Turističnega društva Starše, ki bo septembra proslavilo 20-letnico. Marjan Malek je tudi predsednik Kulturno-umetniškega društva Franca Ilca Loka-Rošnja s sedežem v Rošnji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozdrav jeseni je največja (turistična) prireditev v Staršah.
Andrej Petelinšek

Nekdanji podžupan (dva mandata) in po smrti Bojana Kirbiša tri mesece vršilec dolžnosti starškega župana je prav tako predsednik Društva upokojencev Starše, štiri mandate je bil občinski svetnik. Na lanskih lokalnih volitvah zaradi pešajočega zdravja ni več kandidiral, še vedno pa ostaja predsednik lokalnega odbora Desusa. Izjemno dejaven je v omenjenih treh društvih, skrbi, da se v občini Starše čim več dogaja na turističnem, kulturnem in upokojenskem področju. Upokojenci po epidemiji koronavirusa druženja zelo pogrešajo, kar je, tako Malek, pokazalo njihovo nedavno gostovanje v hrvaškem Bjelovarju, kjer se je ob dobri jedači in pijači več ur pelo in plesalo.

Sogovornik omeni tudi, da je tajnik Lovske družine Starše. Že 19 let je upokojen, kot policijski inšpektor z beneficirano delovno dobo je namreč smel prej v pokoj, že leta 2005. Kasneje se je za pet let delovno reaktiviral kot direktor slovaškega podjetja Loter, ki je v Sloveniji skrbelo za varovanje jeklarskih podjetij, kar mu je nekoliko izboljšalo pokojnino, doda.

TD Starše je bilo ustanovljeno avgusta 2003 v dvorani v Rošnji in tam nameravajo 6. septembra letos tudi proslaviti njegovo 20-letnico. Društvo šteje 55 članov iz vseh naselij v občini, kakšnih 20 jih je bolj dejavnih. Pred ustanovitvijo TD se je tu turizem razvijal pod okriljem Občine Starše. "Samostojno društvo smo ustanovili, da bi pospešili razvoj turizma v občini, in to pod okriljem Turistične zveze Slovenije in Štajerske turistične zveze. Prišli smo do spoznanja, da pri tem ne gre toliko za občinsko dejavnost, ampak za gospodarsko," ugotavlja Marjan Malek.

Marjan Malek
Damijan Toplak

Največja prireditev TD je Pozdrav jeseni, ki je bila sprva pred OŠ Starše, sedaj jo tradicionalno septembra pripravijo v bližnjem vaškem središču. "S to prireditvijo pomagamo našim kmetijam z dopolnilno dejavnostjo in edini turistični kmetiji (Golob), ki jo v občini premoremo. Želeli bi, da bi bilo slednjih več, saj so možnosti in danosti za razvoj kmečkega turizma v naši občini dobre," pove sogovornik. S posaditvijo potomke najstarejše trte na svetu pred OŠ Starše, rezom trte, ki mu sledi postavitev klopotca, in pa seveda martinovanjem in ocenjevanjem vin (v njihovem primeru iz grozdja z brajd) so bile s pomočjo občinskega viničarja Jožeta Ekarta postavljene osnove za razvoj starškega turizma, razlaga.

Po mnenju predsednika TD Starše bi v občini potrebovali še več prenočitvenih zmogljivosti. Gostilna Beno v Staršah ponuja 24 postelj, po katerih veliko povprašujejo predvsem tranzitni gostje. Podobno velja za dva apartma za do 15 oseb okrepčevalnice Veseli škotje v Zlatoličju. "To je premalo. Potrebovali bi še kakšno turistično kmetijo v Staršah ali v Marjeti, a opažam, da je med občani premalo podjetniškega duha. Imamo pa v občini veliko zanimivih prireditev - od majske šparglijade v Rošnji, ki privabi (vključno s kolesarskim trimom) tudi kakšnih tisoč obiskovalcev, izpiranja zlata v Dravi v Zlatoličju do že omenjenega Pozdrava jeseni, ki po svoje nadomesti vaško tržnico, katera v občini nikakor ne zaživi. Naj omenim še dogodke v sklopu Veselega decembra, ko postavimo drsališče, pa julijsko žetev pšenice v Zlatoličju in tradicionalno petkovo in sobotno pustovanje v Staršah. Z našimi lokalnimi ponudniki se udeležujemo sejmov v Ljubljani, Celju in Gornji Radgoni," naniza Malek. Prepričan je, da bi v občini morali še bolj izkoristiti turistični potencial Drave, kar se z Dravsko kolesarsko potjo vendarle izboljšuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta