Pridne prostovoljke: Šivale bodo, dokler vsak ne dobi svoje maske

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.04.2020 18:54

Od 150 do 200 zaščitnih mask nastane te dni pod pridnimi rokami ptujskih prostovoljk Majde Strgar in Tatjane Brigite Mohorko. V treh tednih sta v maske predelali že okrog 150 metrov blaga, šivata jih do osem ur dnevno. Skupaj z Marjeto Moran so jih do zdaj same in preko občine brezplačno razdelile že kakšnih dva tisoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Majda Strgar z bratom Ivom Kmetcem, Tatjana Brigita Mohorko in Marjeta Moran te dni večino časa posvetijo izdelavi in deljenju mask Ptujčanom.
arhiv Marjete Moran

Do brezplačne maske, pravijo, ima pravico prav vsak občan Ptuja, ljudje jih lahko kontaktirajo po facebooku ali pa se obrnejo na občino. Pravijo, da jim mask ni težko šivati, dela se lotevajo z dobro mero dobre volje in humorjem: "Nadaljevale bomo, dokler ne dobi vsak svoje."
Mohorkova, ki je že v začetku epidemije sinu in trgovkam v eni od živilskih trgovin na Ptuju zašila maske, je "zanetila" to, danes že precej obsežno akcijo. Ker je po izobrazbi diplomirana socialna gerontologinja, pravi, se zaveda, kako je starejšemu človeku težko v teh časih, kako težko je za njih, da si sami priskrbijo masko: "Najbolj pa me je motivirala kritika županje, češ, zakaj ne more priskrbeti mask za gospodinjstva. Seveda ni mogla, če mask ni bilo na državni ravni. Zato smo se pač morali znajti sami." Tako so se odzvale na poziv županje Nuške Gajšek podjetjem in posameznikom ter najprej iz lastnega materiala sešile 640 pralnih zaščitnih mask, za preostale maske je blago, sukanec in elastiko donirala občina.
Šivajo v nekdanji delavnici Strgarjeve, upokojene tekstilne tehnice, pri obrezovanju in rezanju niti jim pomaga tudi njen brat Ivo Kmetec. Čeprav Strgarjeva priznava, da so po dnevih, polnih šivanja mask, že nekoliko utrujene, delale so celo na velikonočni ponedeljek, doda, da gre za pozitivno utrujenost: "Zdaj se znova čutimo nekomu pomembne in potrebne." Čeprav se najdejo tudi takšni, ki jim očitajo, da spravljajo ob kruh nekoga, ki bi lahko s prodajo ene maske zaslužil tudi šest evrov.

Tistim, ki se te dni sami lotevajo šivanja mask, Strgarjeva v prvi vrsti priporoča, da zanje uporabijo bombaž, saj se da "lepo prati in diha". Z Mohorkovo, pravi, sta se odločili za preprost model s tremi gubicami in všito gumico: "Gre za to, da jo lahko na eni strani primeš in preprosto snameš. Ni vezanja. Trakove namreč težko vežejo otroci, populacija srednje starosti za to nima časa, upokojencem pa to sploh povzroča težave, saj smo vsi že nekoliko bolj okorni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta