Ptuj: Do arheološkega razstavišča fazno?

Hojka Berlič Hojka Berlič
15.11.2019 15:20

Zaradi neznank glede novogradnje arheološkega razstavišča se je občina odločila, da za začetek s svojimi sredstvi uredi vsaj lapidarij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ptujski občini so že pridobivali ponudbe za rušitev nekdanje polnilnice, zdaj čakajo na rezultate pritožbe.
Hojka Berlič

Ptujska občina je za reševanje problematike arheološkega razstavišča v letošnjem proračunu zagotovila 70 tisoč evrov, a zaradi negotovosti glede možnosti za zgraditev nove stavbe arheološkega razstavišča, ki je odvisna v prvi vrsti od pripravljenosti države za sofinanciranje, se je odločila postopke priprav na izgradnjo začasno zaustaviti. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi namreč z ministrstva prihajali signali, da kljub uvedbi kulturnega evra država tudi v prihodnje naj ne bi vlagala v novogradnje. Na ptujski občini so se za zdaj, kot pojasnjujejo, odločili, da se projekta vzpostavitve arheološkega razstavišča lotijo fazno, in sicer najprej z rušitvijo objekta nekdanje polnilnice na Muzejskem trgu 2. "Na tem mestu želimo nato postaviti nadstrešek in urediti lapidarij odprtega tipa. To je nekaj, kar bi lahko izvedli v kratkem času, stroški bi po ocenah znašali manj kot 30 tisoč evrov," pojasnjuje ptujska županja Nuška Gajšek. Kot še poudarjajo, gre za rušenje objekta, ki nima večje zgodovinske vrednosti, saj je bil zgrajen naknadno in v sedanjem stanju ogroža okolico. Z že sedanjo rušitvijo pa bi lahko pospešili tudi kasnejši morebitni projekt novogradnje arheološkega muzeja.

Pritožili so se

A se je zapletlo pri kulturnovarstvenih pogojih mariborske območne enote Javnega zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), ki naj bi jih občina ob rušitvi izpolnila. Kot so zapisali, je bila sicer rušitev objekta v usmeritvah s področja varstva nepremične kulturne dediščine, ki so bile del projektne naloge za ureditev arheološkega razstavišča na tem območju, dovoljena, "in sicer v luči širšega javnega interesa postavitve sodobnega arheološkega muzeja na tem območju".
A kot lahko beremo naprej v kulturnovarstvenih pogojih, bo po rušitvi objekta, ki se naslanja na nekdanje mestno obzidje, "nastal odprt prostor, ki bo omogočal poglede na arhitekturno nekakovostne novogradnje za njim", zato predlagajo razmislek o smiselnosti posega, če rušitvi ne bo sledila gradnja arheološkega razstavišča. Tako mariborska enota ZVKD že v tej fazi predlaga tudi rušitev teh nekakovostnih gradenj (garaž oziroma lop ob dominikanskem samostanu), za kar naj bi občina morala pridobiti ločene kulturnovarstvene pogoje.
Pristojne na občini pa so zmotili predvsem tisti kulturnovarstveni pogoji, ki ob rušitvi zahtevajo tudi obnovo sosednjega objekta, saj ti po njihovem mnenju presegajo obseg predvidenega posega. Zato so se pritožili na ZVKD. Zunaj predlaganega posega naj bi bil tudi del kulturnovarstvenih pogojev, ki se nanaša na rušitev "garaž", in tako ne more biti predmet pogojevanja rušitve polnilnice, čeprav, kot so zapisali v pritožbi, "ima Mestna občina Ptuj v nadaljnjih fazah namen tudi to urediti na zahtevani način. Torej z ločeno fazo in ločenimi kulturnovarstvenimi pogoji." Pa tudi predlagana sanacija zidu po rušitvi naj bi bila nadaljnja in samostojna gradbena faza.

Pogovori še potekajo

"Mestna občina Ptuj predlaga, da se pri izdaji kulturnovarstvenih pogojev upošteva faznost posegov, omejeni finančni viri, ki so vzrok za faznost, in da se, izhajajoč iz faz, upošteva in razmeji tudi možnost za različne modele investiranja oziroma različne vrste investitorjev," so na občini še zapisali na koncu pritožbe. Odgovor nanjo pričakujejo v ponedeljek. Na ZVKD so na naše prošnje za pojasnila odgovorili le, da "je priprava celovitega projekta novega arheološkega razstavišča nujna, sama izvedba celovito pripravljenega projekta arheološkega razstavišča pa bi seveda potem lahko potekala v več fazah" ter da "trenutno še tečejo usklajevalni pogovori med občino in Zavodom ob upoštevanju mnenj tudi drugih strokovnjakov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta