Ptuj in dva mitreja na mestu najdbe

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.07.2019 18:07

Ptujski mitreji so izjemen potencial, le da se tega večina premalo zaveda. Dva od teh je mogoče obiskati na mestu najdbe, artefakti petega so na ogled v ptujskem hotelu Mitra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V hotelu Mitra je videti artefakte V. mitreja.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kot je že pred meseci napovedal dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož (PMPO), naj bi do konca leta obnovili fasado in menjali strešno kritino na stavbni III. mitreja, ki stoji na Bregu pri Ptuju: "Uspešni smo bili na javnem razpisu za izbor kulturnih projektov na področju kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2019-2020 sofinancirala Republika Slovenija iz dela proračuna, namenjenega za kulturo. III. mitrej je sicer spomenik nacionalnega pomena, katerega lastnica je MO Ptuj. Ocenjujemo, da bo obnova vredna dobrih 34 tisoč evrov, večino denarja pričakujemo z ministrstva za kulturo, nekaj ga bo zagotovila ptujska mestna občina, preostanek tudi naš zavod."

Središče mitraizma se (vendarle) prebuja

Ptuj sodi med največja središča mitraizma v Evropi, saj je bilo tod doslej odkritih kar pet svetišč. Ostanke zadnjega, V. mitreja je leta 1987 izkopal Ivan Tušek v bližini današnjega dijaškega doma. Na mestu odkritja je videti I. mitrej na Hajdini in že omenjeni III. mitrej, do katerega se je mogoče iz mestnega središča kar sprehoditi. Tega so leta 1913 odkrili na severnem delu takratne Leskovškove njive. Izkopavanje je nadzoroval avstrijski arheološki inštitut z dr. Mihovilom Abramovićem in Viktorjem Skrabarjem na čelu. Zaščitna zgradba je bila zgrajena leta 1914, tik pred prvo svetovno vojno. I. mitrej so na Ptuju odkrili konec 19. stoletja. Ostanki so bili dobro ohranjeni in so razstavljeni in situ, kjer je bila prva zaščitna stavba zgrajena jeseni 1899. Sedanja stavba je iz leta 1910, obnovljena pa je bila leta 1999. Izkopavanja so se nadaljevala in samo 20 metrov stran je graški profesor Wilhelm Gurlitt našel tudi II. mitrej. Naslednje veliko odkritje je bilo 1957. leta, ko je dr. Ivan Curk na ovinku grajskega hriba, na današnjem Muzejskem trgu 1, izkopal ostanke IV. mitreja iz 3. stoletja.

Spletna galerija Petava

Mihael Tosch je na ogled postavil virtualni arheološki muzej Ptuja in pred dvema letoma v svoji galeriji Petava odprl še en pomemben "oddelek" - namreč ptujske mitreje: "Zaradi mitrejev, svetišč boga sonca, Deo Soli, bi Ptuj moral biti mesto sonca. Tudi mitreji dokazujejo, da je že zdavnaj bil kozmopolitsko mesto. Ptujski mitreji so izjemen potencial, le da se tega večina premalo zaveda. V Bosni ali na Madžarskem imajo le nekaj mitrejskih kamnov, pa jih predstavljajo z veliko spoštljivostjo in ponosom. Vsaj festival mitraizma bi morali imeti tu."

Peter Vesenjak in Mihael Tosch vabita v Mitro, kjer je videti artefakte V. mitreja.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta