Ptuj: S pametnim telefonom na lov za zakladi

Hojka Berlič
31.01.2021 05:25
Tudi na Ptuju je skritih več kot deset "zakladov". V času, ko smo omejeni tako pri stikih kot pri možnostih gibanja na občino oziroma regijo, dodatna spodbuda za odhod iz stanovanja, pa četudi samo na sprehod po domačem mestu, nikoli ni odveč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lov na zaklad je magična beseda, ki povzroči, da so otroci oblečeni in pripravljeni na odhod v manj kot minuti, pa tudi odraslim prinese novo iskrico ob misli na sprehod po že tisočkrat prehojenih poteh ali na odkrivanje povsem novih kotičkov v naravi.

Geolov oziroma angleško geocaching je aktivnost, ki izvira iz ZDA. Začela se je pred dvajsetimi leti, danes pa je razširjena po vsem svetu. Gre pravzaprav za to, da nekdo skrije zaklad in na svetovnem spletu objavi njegovo lokacijo, se pravi zemljepisno širino in dolžino. Udeleženci geolova, kar je lahko kdorkoli izmed nas, pa s pomočjo GPS-naprave, običajno kar s pametno napravo z vgrajenim GP-sistemom, iščejo skrite zaklade. Da postanete geolovec, morate na svoj pametni telefon le naložiti brezplačno aplikacijo Geocaching, in lov na najbližji zaklad v vaši okolici se lahko začne.

V zakladu je običajno listek, na katerega zabeležite svojo najdbo. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

​Na vedno dostopnih mestih

Ko na zemljevidu izberete zaklad, ki ga želite najti, vas bo do njegove bližine vodila aplikacija. Potem pa bo treba napeti oči in se lotiti iskanja. V pomoč pri iskanju vam bodo običajno namigi lastnikov zakladov v aplikaciji, včasih tudi fotografije. Zakladi so različnih velikosti, od večjih škatlic do le nekaj centimetrov velikih zaprtih posodic. Razlikujejo pa se tudi po težavnosti odkritja zaklada. Skriti so na nešteto načinov, skupno jim je le, da niso zakopani in da so skriti zunaj, na vedno dostopnih mestih.

Zakladi so skriti na bolj ali manj domiselnih mestih. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Zakladi običajno vsebujejo seznam, na katerega lahko zapišete, kdaj ste ga odkrili. Svojo najdbo pa lahko zabeležite tudi v aplikaciji. Pri otrocih so še posebno priljubljeni tisti nekoliko večji zakladi, v katerih lahko pustite ali zamenjate kakšno malenkost, kot so obeski za ključe, gumijaste zapestnice in podobno. Ko zapišete svojo najdbo, zaklad skrbno shranite nazaj, kjer ste ga našli. Da bo v veselje tudi lovcem za vami. Danes je po svetu skritih več kot tri milijone zakladov v 191 državah na vseh sedmih kontinentih, tudi na Antarktiki.

​Tudi v starem mestnem jedru

Zakladi so različnih oblik. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Za tak lov, ki bo v veselje celi družini, se ni treba odpraviti prav daleč. Samo na Ptuju, tudi v starem mestnem jedru, je skritih več kot deset zakladov. Nekateri med njimi se skrivajo pod imenom Rekreacija na Ptuju in iskalce zakladov popeljejo do mest, na katerih, kot pravijo avtorji poti, "lahko uživajo v raznih športih, zaplešejo ali se preprosto zabavajo z družino". V vsakem od petih zakladov na poti sta zapisani tudi dve številki, ki lovce vodita do še dodatnega zaklada. Številni zakladi pa so skriti ob Dravi in Ptujskem jezeru kot pot z imenom Kvinta in tunka, ki je razdeljena na štiri etape. Etape so sicer deli 93 kilometrov dolge Slovenjegoriške planinske poti, ki se začne in konča na Ptuju, poteka pa čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Gorišnico in Markovce ter nazaj na Ptuj in je označena s planinskimi markacijami.

Na geolov se lahko podate tudi drugam v vaši regiji. Z iskanjem zakladov tako lahko popestrite sprehode v naravi ali izlet v hribe ter hkrati odkrijete kotičke narave, ki jih drugače morda ne bi nikoli obiskali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta