Rdeči križ Skoke: Stika s krajani tudi med epidemijo niso izgubili

Damijan Toplak Damijan Toplak
30.07.2022 03:00

Krajevna organizacija Rdečega križa Skoke letos beleži 40 let prostovoljnega dela, a obletnice ne bodo proslavljali, temveč denar raje namenili ljudem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Skokah so si izmenjevali igrače.
KORK Skoke

Letošnje leto je posebno za Krajevno organizacijo Rdečega križa (KORK) Skoke, saj so 6. aprila proslavili 40. obletnico delovanja, torej štiri desetletja prostovoljnega dela za sočloveka. "Morda se sliši enostavno, a je vse prej kot to. Veliko odrekanja je potrebnega, da poleg službe in ostalega dela najdeš še čas za prostovoljno delo pri Rdečem križu. A gre, še posebej ko začutiš energijo ljudi, ki jim pomagaš," je dejala Mirjana Vazzaz Ferčec, predsednica KORK Skoke. Dodaja, da se je ekipa aktivistov nekoliko pomladila in zmanjšala, a to ne pomeni, da so manj aktivni. Malo jih je ustavil covid-19, pa še takrat so bili v stiku s krajani, če ne drugače, preko ograje in po telefonu.

KORK Skoke

Ob rojstnem dnevu KORK Skoke so pripravili drugačno praznovanje. Želeli so nagraditi krajane/člane, ki jim zvesto in brezpogojno stojijo ob strani, nekateri celih 40 let, spet drugi bolj na novo, a niso zato nič manj pomembni. "Nismo klasično društvo in denarja, zbranega s pomočjo članarine oziroma prostovoljnih prispevkov, ne zapravljamo za proslave in ostale obletnice, pač pa ga hranimo za težke dneve, ko se naši krajani znajdejo v stiski. Tako smo za potrebe obeležitve 40-letnice in pomoč socialno ogroženim, starejšim in slabotnim krajanom zbrali denarne in praktične donacije s strani dobrodelnih podjetij. Odziv na našo prošnjo je bil večji od pričakovanega in zahvaljujemo se vsem donatorjem (Dobrodej, Letev, TLB, Mtehnika, Akalu, Tehnoles, Tehnostor, Digitalno zobozdravstvo VBO, Lovrin Breda, s.p., Varast, Gutenberg)," ne pozabi izpostaviti Mirjana Vazzaz Ferčec.

S pomočjo donacij so lažje izvedli vse predvidene dogodke. V maju so imeli zbiralno akcijo oblačil, delavnico na temo oživljanja odraslih in otrok (s prikazom uporabe defibrilatorja), pohod po Srčni poti in nazadnje izmenjavo igrač. Slednja akcija je bila posebej zanimiva najmlajšim krajanom, ki so prinesli igrače, s katerimi se več ne igrajo, in si med ostalimi zbranimi igračami izbrali "novo". Akcija je bila uspešna, pa še mladim članom Rdečega križa so dokazali, kako enostavno je delati dobra dela. Na koncu dneva je sledil žreb za praktične nagrade, ki so jih zagotovili donatorji. V žrebu so sodelovali vsi, ki so se odzvali na omenjene akcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta