Rdeči križ Miklavža obeležil 70 let: Dnevno potrebujemo 400 krvodajalcev

Damijan Toplak Damijan Toplak
28.05.2022 03:00

Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK) Miklavž je bila ustanovljena davnega leta 1951, torej so imeli 70-letnico delovanja že lani, a so zaradi epidemije koronavirusa slovesnost uspeli pripraviti šele preteklo soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štirje od sedmih vitezov krvodajalstva v miklavški občini (z leve): Franc Korez, Milena Belšak, Ivan Bubnjar in Rajko Mesarec
Damijan Toplak

Krvodajalstvo ima v Miklavžu še daljšo tradicijo, saj so pred tem že približno 70 let delovali znotraj mariborskega Rdečega križa. Kot je povedal Rajko Mesarec, od leta 2013 predsednik KORK Miklavž, tudi pri njih stavijo na vrednote, kot so humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost, ob krvodajalstvu pa je njihova glavna dejavnost na različne načine pomagati vsem pomoči potrebnim ljudem.

Prireditve se je med drugim udeležil Stanislav Žebela, podpredsednik Rdečega križa Slovenije - Območnega odbora Maribor in predsednik KORK Šentilj, ki je pohvalil, da je KORK Miklavž med najbolj aktivnimi njihovimi člani in da dobro sodeluje tudi z drugimi KORK-i iz miklavške občine (Skoke, Dobrovce, Dravski Dvor) in širše. V Sloveniji deluje 56 območnih združenj RKS, ki združujejo 250 tisoč članov in več kot deset tisoč prostovoljcev, po besedah Rajka Mesarca pa je posebej pomembno krvodajalstvo, saj v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Dnevno v Sloveniji potrebujemo kar 400 krvodajalcev in bi domala vsaka zdrava oseba morala darovati kri.

Na proslavi ob 70-letnici KO Rdečega križa (KORK) Miklavž je nastopil domači operni pevec Benjamin Pregl, za klavirjem ga je spremljala Olga Pečenik.
Damijan Toplak

Odlično sodelovanje z miklavško šolo

V KORK Miklavž odlično sodelujejo s predstavniki OŠ Miklavž na Dravskem polju. Zelo so navdušeni, ker se toliko osnovnošolcev, letos 90, priključi k lokalnemu Rdečemu križu, veliko otrok iz miklavške občine letuje v Punatu. Z akcijo Drobtinica pomagajo šolskemu skladu, iz katerega se črpa pomoč za socialno šibke otroke. V Miklavžu je okrog sto krvodajalcev, njihovih dveh krvodajalskih akcij (spomladi in jeseni) pa se v povprečju udeleži 35 do 40 ljudi, ostali darujejo na drugje. Obiskujejo tudi osamljene in bolne, vsako leto obiščejo in obdarijo tiste, stare več kot 80 let, posebej pa tiste, ki obeležujejo 90. ali 100. rojstni dan. S Turističnim društvom Miklavž sodelujejo na prireditvi Dobrote iz domačih logov.

Na mariborskem območju je 170 vitezov krvodajalstva (to so ženske, ki so kri darovale 80-krat ali več, in moške, ki so kri darovali najmanj 100-krat, saj lahko ženske kri darujejo vsake štiri mesece, moški pa vsake tri mesece), od tega jih je sedem (Jožef Hojski, Ivan Bubnjar, Duško Brvar, Zdravko Predan, Franc Korez, Rajko Mesarec in Milena Belšak) tudi v miklavški občini. Prav vsem tem, pa tudi številnim drugim posameznikom, podjetjem in društvom, so se ob tokratni obletnici zahvalili s podelitvijo zahval in priznanj.

Krvodajalska vitezinja Milena Belšak je ob tem dejala, da se tudi mož in sin udeležujeta krvodajalskih akcij, in da je sama kri darovala natanko 83-krat in bo to počela do svojega 65. leta starosti. "Za darovanje krvi sem se odločila, ker sem delala v zdravstvu in ker se zavedam, da lahko s tem nekomu dobesedno rešim življenje. V KORK Miklavž se v največji meri trudimo pomagati pomoči potrebnim, marsikdo pa morda niti ne želi ali ne upa prositi za pomoč, čeprav bi jo potreboval," še meni miklavška vitezinja krvodajalstva.

Sebi ne škoduješ, drugemu zelo pomagaš

Ivan Bubnjar, ki je prav tako iz Miklavža, pa se spominja, da je začel kri darovati leta 1988, ko je služil vojaški rok, saj se je že takrat zavedal, da gre za dobro in koristno dejavnost. "Sebi namreč nič ne škoduješ, narediš pa veliko dobrega za nekoga drugega. Prav tako je bilo pred osamosvojitvijo krvodajalstvo, tudi z dvema prostima dnevoma, pri delodajalcih spodbujano, a sam tudi s kasnejšimi delodajalci ni imel težav," je dejal vitez Ivan in pripomnil, da dokler bo zdrav in se bo dobro počutil, bo daroval kri, saj po odvzemu krvi nikdar ni imel težav. Prednost krvodajalstva je tudi, da se po odvzemu krvi opravi analiza in se lahko v primeru kakšnih odstopanj, ki bi lahko nakazovale na bolezen, pravočasno ukrepa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta