Rebeka Potočnik: S pozitivnimi mislimi nad hudo bolezen

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
23.01.2019 14:30

Za sabo ima težko bitko z rakom, a kljub temu v življenju ne obupuje, pravi, da jo vodijo pozitivne misli. Med boleznijo so ji zelo prišil prav nasveti članic slovenskega združenja za boj proti raku Europa Donna, katerega predstavništvo je pripeljala tudi v Slovensko Bistrico. Zelo pomembno je, da je dostopnih čim več informacij na enem mestu in to na več koncih Slovenije, poudarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rebeka Potočnik
Osebni Arhiv

Rebeka Potočnik iz Visol pri Slovenski Bistrici, mlada učiteljica, mamica dveh otrok, ima za sabo težko bitko z rakom, z boleznijo, ki pusti sledi. "Marsikdo misli, da je vse v redu, če si tako videti. A treba je sprejeti svoje telo, se zavedati omejitev, ki so rezultat bolezni, in z aktivnostmi začeti počasi in vztrajno. Skozi ta proces spoznaš sebe, znaš si prisluhniti in čez čas ugotoviš, da si osnovni cilj že dosegel," razlaga. Že med kemoterapijami je, kolikor se je dalo, hodila na krajše sprehode. V športu je našla zdravilo za vse stranske učinke zdravil in svojo dušo, pravi. Tudi sedaj si vzame čas zase. Večer vedno zaključi z jogo in meditacijo, drugače pa teče, hodi, se potaplja ...

V društvu do informacij

V združenju Europa Donna, ki je imelo v času bolezni zanjo pomembno vlogo, sedaj vodi sekcijo za šport. "Tam sem od punc dobila informacije, kako pregnati slabost po kemoterapiji. Ob njihovi pomoči sem uredila nered v svoji glavi," pravi o slovenskem združenju za boj proti raku dojk. Dobila je tudi moč, da se je ob bolezni posvetila dobrim delom. Oktobra, ob mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk, že vrsto let pripravljajo humanitarne teke Tek in hoja za upanje, ki so namenjeni gibanju, druženju in zbiranju sredstev.

Od leve: Ježek Rudi, Rebeka Potočnik in Miška Frida
Arhiv Fridine Mišnice
Zaradi širše angažiranosti, humanitarnega dela je bila Rebeka Potočnik tudi med nominiranimi za Večerovo osebnost Štajerske 2018. Na posnetku z odgovornim urednikom Večera Matijo Stepišnikom in direktorjem Sašom Todorovičem.
Sašo Bizjak

Frida za otroke

Potočnikova veliko energije posveča tudi društvu Fridina mišnica, kjer skrbijo zlasti za kakovostno preživljanje prostega časa otrok. Septembra lani so tako v grajskem parku priredili že 7. Fridin rojstni dan. Prireditev je privabila veliko najmlajših in tistih, ki, tudi ko odrastejo, ne pozabijo na otroka v sebi. Podali so si roke in se povezali v verigo prijateljstva ter prenesli sporočilo dogodka - Frida širi ljubezen. "Koraki naprej so vedno dobrodošli, ne glede na smer, važno je, da nas vodijo pozitivne misli in zavedanje, da vsak zna in zmore nekaj, kar polepša in z novim znanjem in izkušnjami popestri dan naših otrok. Društvo Fridina mišnica je nastalo po moji prvi slikanici Fridin rojstni dan. Očitno je bil odmev izdane slikanice dovolj velik, da smo se začeli povezovati posamezniki, ki nam ni vseeno, kako odraščajo naši otroci v mestu," zadovoljno ugotavlja Rebeka.
Prvi osnutek zgodbe je nastal med predšolskimi otroci v vrtcu. Ilustracije in izdajo prve slikanice je dočakala, ko ji je bila postavljena diagnoza. Tako imata Frida in z njo prva slikanica zanjo terapevtski pomen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta