Ritmi Bolgarije prevzeli Lenart: Posamezen plesalec v skupini pleše 25 let

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
15.07.2023 03:50

Folklorni ansambel Trakia ogrel dlani občinstva v osrčju Slovenskih goric. Izkušeni plesalci so spregovorili tudi o organizaciji in delo v skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Folklorna skupina Trakia med nastopom v Lenartu
Tomaž Ornik

Že več let je del poletnega dogajanja v Lenartu tudi Folkart - večer, ko tam zaplešejo folkloristi iz vsega sveta. V minulih letih so bili gostje plesalci iz Srbije, Argentine in še bi lahko naštevali. Letos pa so v goste povabili znani profesionalni folklorni ansambel Trakia.

Skupina je bila ustanovljena leta 1974 in velja za eno najboljših. Kakor so nam dejali plesalci, posameznik v skupini vadi, pleše in nastopa 25 let, za to prejema plačo in se "upokoji", da ples le še poučuje. Ansambel šteje 36 članov - plesalcev, pevcev in glasbenikov. V Lenartu so pripravili pravi spektakel, ritmi njihove dežele so odzvanjali skoraj eno uro v štirih daljših plesnih nastopih in z nekaj krajšimi plesnimi in glasbenimi točkami.

Folklorna skupina Trakia je navdušila tudi s svojimi oblekami.
Tomaž Ornik

Med njimi je bila Razhodka, ki je poleg plesa občinstvo popeljala na glasbeni sprehod, saj so zbrani lahko jasneje prisluhnili glasbenikom, ki so ubirali strune violine, udarjali na bobne, igrali na tamburico, tarambuko, dude, okarino, dvojno flavto in duduk. Predstavili so melodije, značilne za različne etnografske pokrajine Bolgarije.

Ob zaključku Folkarta 2023 na Glavnen odru v Mariboru vse letošnje skupine.
Gregor Grosman

Tradicionalni ples kodi iz okolice Plovdiva, značilen za božični čas, je prikazal igro zaljubljencev. Zaplesali so tudi komični ples severne Bolgarije, poimenovan prvi zmenek. Udarno so odplesali šopski tanc, ki izhaja iz glavnega mesta Bolgarije, Sofije, in zaključni trakijski tanc, ki je plesalcem zaradi svojega izvora na njihovem domačem območju posebno blizu. Člani ansambla so navdušili tudi z oblačili, za vsak plesni sklop so si nadeli druga. Dogodek je organizirala Občina Lenart, ki v sodelovanju z društvi, posamezniki in zavodi pripravlja poletni program dejavnosti v Lenartu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta