S ptujskega griča se je vsul plaz: So ogrožene stanovanjske hiše

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.08.2023 12:05

Posebej zbuja skrb dejstvo, da gre tokrat za grajsko območje pod najbolj dotrajanim delom grajskega obzidja, ki že dolgo čaka na obnovo z denarjem države

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

S ptujskega griča se je zjutraj vsul plaz z območja pod južnim grajskim obzidjem v bližini pravokotnega stolpa. Kot nam je povedal direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič, je ta obsežnejši od tistega spomladanskega na severni strani griča, ki ne ogroža hiš. "Zdaj čakamo na poročilo in ukrepe Štaba za zaščito in reševanje mestne občine Ptuj, ki je pravkar na ogledu terena. O dogodku pa smo obvestili tudi pristojna ministrstva oziroma državo, ki je lastnica objekta."

Plaz Ptuj
Hojka Berlič

Upajo na najboljše

Zdaj torej čakamo na ukrepe, je še dejal Lorenčič, ki upa, da gre samo za površinski plaz, ki ne bo imel večjih posledic. Kot nam je pravkar po ogledu plazu povedal Primož Korošak, vodja štaba Civilne zaščite mestne občine Ptuj, so se odločili za prekrivanje plazu: "Zadeva je kar resna, plaz je še aktiven in bo zaradi mokre težke zemlje še naprej drsel. Odločili smo se, da plaz zavarujemo s ponjavo pred nadaljnjimi padavinami in plazenjem ter pot pod plazom zavarujemo z mrežami. Pot je bila sicer zaradi poškodb obzidja, ki se kruši, že zdaj zaprta, a prepovedi ljudje pogosto niso upoštevali. Zdaj pa smo jo povsem fizično zaprli." Ptujski gasilci so torej pravkar pokrili plaz in zaprli pot ter namestili zaščitno mrežo. V nadaljevanju bodo morali sanirati zemljino na potezi vse do poti. Razmišljajo tudi ali bodo zaradi nevarnosti začasno izselili dva stanovalca hiše na Muzejskem trgu 2." Posebej zbuja skrb dejstvo, da gre tokrat za grajsko območje pod najbolj dotrajanim delom grajskega obzidja, ki že dolgo čaka na obnovo z denarjem države. Če bi se porušil še zid, pa bi lahko resno grozilo tudi stanovanjske hiše ob zahodni poti na Ptujski grad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta