Šparglje gojili že pred več tisoč leti

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
28.05.2023 06:30

​Šparglje zaradi njihovih pozitivnih lastnosti na telo in življenjsko moč cenili že stari Rimljani in Grki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šparglje lahko pripravite na številne načine.
Osebni arhiv

​Šparglje so zaradi njihovih pozitivnih lastnosti na telo in življenjsko moč cenili že stari Rimljani in Grki. Zdi se, da smo v preteklosti nanje nekoliko pozabili, dandanes pa ponovno prepoznavamo njihovo kulinarično vrednost v juhah, omakah, prilogah in omletah, zlahka pa nam predstavljajo tudi okusno ter vitaminsko bogato malico ali kosilo, če jih zavijemo v slanino ali pršut ter jih spečemo v pečici (200 °C, 15 minut) ali kar v ponvi. Pomembno je, da pri pripravi jedi odstranimo oleseneli del šparglja.

Lahko jih položimo na peki papir, jih posolimo, popramo, potresemo s sveže stisnjenim česnom in pokapamo z olivnim oljem ter v predhodno ogreti pečici na 180 °C pečemo 10 minut. Nato pa tako pečene šparglje potresemo le še z naribanim sirom ter jih vrnemo v pečico samo za toliko časa, da se sir stopi. Končni jedi lahko dodamo na koščke narezan pršut, slanino, suho salamo.

Šparglje lahko gojite na domačem vrtu, že več let pa se z njihovo vzgojo ukvarja Irena Rola iz Črmlja, naselja v občini Trnovska vas, saj primerna prst, dovolj sonca in veliko vetra v Slovenskih goricah omogočajo, da razvijejo svoj okus v polni meri, ne da bi bilo treba uporabiti kemična sredstva. Na kmetiji Rola jih vzgajajo, obirajo in pakirajo ročno, manjše količine pa omogočajo nadzor nad kvaliteto njihove tudi samopostrežne ponudbe. Sezona špargljev je od aprila do junija, ko nas njihova vključitev v tedenske jedilnike očisti zimskih pregreh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta