Stoletnica Pavlina Kukovec rada da nasvet za dolgo življenje

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
23.07.2022 02:00

Najstarejša občanka občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah je z mašo in praznovanjem s svojimi bližnjimi obeležila častitljivo obletnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na levi ob Pavlini Kukovec hči Berta z možem, na desni ob slavljenki sedi sin Branko, ob njem je njegova soproga. V sredini stojijo trije vnuki.
Askari

Pavlina Kukovec je 29. junija letos praznovala sto let. "Obdobje njenega rojstva je čas po končani prvi svetovni vojni, vsesplošnega pomanjkanja in strahu, brez radia in televizije, čas trdega dela na polju in lačnih viničarskih družin, zbranih ob molitvi pri družinski mizi," je življenje svoje babice opisala vnukinja Vida Ornik. Pavlina je bila šesta od sedmih otrok viničarskih staršev Ivane in Franca Breznika, ki sta se leta 1926 z otroki z Malne preselila v svoj dom v Zgornjem Partinju. Med bratoma in sestrami je spletla posebne vezi, iz otroštva se spominja številnih dogodivščin, ki jih je bilo veliko povezanih s pešačenjem v šolo in nazaj. Njihovo otroštvo je nato zaznamoval začetek druge svetovne vojne, ko so se s sestrami s trebuhom za kruhom odpravile v Avstrijo. Čeprav jim ni bilo lahko, se obdobja pri družini v sosednji deželi rada spominja. Po vojni je spoznala Mihaela Kukovca, s katerim sta se leta 1949 poročila in si na domačiji v Zgornjem Partinju uredila dom. Moža je izgubila pred 38 leti. "Takšna je bila božja volja," je imela ob tej in drugih življenjskih preizkušnjah navado reči.

V visoki starosti živi tudi njena sestra, ki je dopolnila 95 let. Pavlina biva na nekdanji domačiji pri sinu Branku in njegovi družini. Hči Berta pa si je družino ustvarila v bližini Stuttgarta. Skupaj ima stoletnica štiri vnuke in šest pravnukov. Veliko še zmore sama, posebej rada obhodi hišo, čas si krajša s poslušanjem Radia Ognjišče in molitvijo. Ob svojem jubileju si je zaželela mašne daritve v zahvalo za življenje, ki jo je na god svetega Petra in Pavla daroval dr. Sebastijan Valentan ob somaševanju domačega župnika dr. Janka Görgnerja. Po maši se je praznovanje domačih nadaljevalo v gostilni Špindler, kjer so jo s petjem presenetili člani Jurovskega okteta in dekleta Vokalne skupine Iskrice. Slavljenki je čestital tudi župan Peter Škrlec. Jubilantka je vsa voščila sprejemala z dobro voljo, ob tem pa z radostjo podelila še kakšen nasvet za dolgo življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta