Streljajo na zasebnem zemljišču, a moti sprehajalce in divjad

Marjan Toš
14.08.2022 03:00

Lovci iz Šentilja opozarjajo na strelišče v gozdu Bold v revirju Ceršak in ga označujejo za neprimernega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Vernik in Peter Skupek: "Strelišče ne sodi v naravno okolje, vznemirja divjad in ljudi."
Marjan Toš

Lovska družina (LD) Šentilj je med najmanjšimi v Lovski zvezi (LZ) Maribor in dobro upravlja lovišče. Kot je povedal njen starešina Marjan Vernik, pa imajo vse več težav zaradi neprimernega strelišča v gozdu Bold v revirju Ceršak, nedaleč od kanala reke Mure. V tem zanimivem predelu lovišča so se naselili bobri, skozenj pa tudi vodi del sprehajalne Keltske poti. Toda zaradi pogostega streljanja se od tam na veliko umika srnjad, streljanje na strelišču moti tudi sprehajalce in gobarje.

Strelišče je na zasebnem zemljišču in si ga je uredil član strelskega društva iz Šentilja. Lovci lastniških pravic ne oporekajo, a menijo, da to ni primerno mesto za strelišče, saj se nad streljanjem pogosto pritožujejo občani in zmotno obtožujejo lovce, češ, kako lahko streljate v bližini Keltske poti. Lokacija Bold je za ljudi zelo privlačna, zato bi lastnik strelišča po mnenju šentiljskih lovcev moral upoštevati tudi to. Lovci so o dogajanju pred časom obvestili šentiljsko policijsko postajo, policisti so za mnenje zaprosili pristojno ministrstvo, to pa v strelišču ne vidi kršitve zakonodaje. V odgovoru PP Šentilj so zapisali, da lastnik strelišča ni storil prekrška, saj izvaja streljanje kot posameznik na zemljišču v očetovi lasti. Poleg tega je območje strelišča primerno označil, postavil je opozorilne table in poskrbel za red.

Napisi z opozorili
Marjan Toš

Gospodar LD Šentilj Peter Skupek kljub vsemu meni, da strelišče v to naravno okolje ne sodi. Lovci pričakujejo, da si bodo lokacijo na terenu Bold ogledali še predstavniki gozdarske, kmetijske in okoljske inšpekcije. Tudi revirni gozdar se z lokacijo strelišča ne strinja, je še povedal Skupek. Lovci želijo, da bi se v ta revir vrnila srnjad. S problemom je LD Šentilj seznanilo tudi območno LZ Maribor in Lovsko zvezo Slovenije. Kot je dejal podpredsednik LZS in hkrati predsednik njene komisije za lovske čuvaje Srečko F. Krope, se "običajno za strelišče poda vloga na upravno enoto, kjer vprašajo tudi ostale deležnike. Možno je, da si posameznik na svojem uredi strelišče, a na njem ne sme streljati drug posameznik, ker je potem to že javno strelišče. Glede pokanja pa podleže predpisom o varstvu pred hrupom in določilom zakona o javnem redu in miru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta