Lovec iz Šentilja izsledil srnjaka z gobastim rogovjem, ki ga redko vidiš

MT
24.07.2022 03:00

Narava se zna večkrat še kako poigrati in lovci to najbolje vedo. Pri srnjakih je najbolj pogosta gobavost rogovja, a takšnega srnjaka je težko izslediti, lovec iz Šentilja ga je.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neobičajno gobasto rogovje srnjaka iz Stare Gore
LD Šentilj
Neobičajno gobasto rogovje srnjaka iz Stare Gore
LD Šentilj

Deformirane živali so namreč še posebej previdne in redko stopajo na plano.Je pa takšnega srnjaka v revirju Stara Gora našel lovec iz Lovske družine Šentilj Jože Senekovič. Ni mogel verjeti svojim očem, ko je videl nenavadno tvorbo na glavi telesno sicer dobro razvitega srnjaka. Odločil se je, da ga bo poskušal upleniti, kar ni bilo lahko. Ko se je četrtič odpravil v revir, se je prikazal ravno toliko, da ga je lahko uplenil. O nenavadni trofeji je takoj obvestil starešino Marjana Vernika in gospodarja Petra Skupka.

Ocenili so, da je srnjak star kakšna tri leta, in ni imel mod. Naj ob tem zapišemo mnenje strokovnjakov, da so najpogostejši vzroki za rast gobastega rogovja ravno poškodbe mod oziroma spolnih organov pri srnjakih in s tem povezane hormonske motnje. Strokovnjaki tudi pravijo, da takšni srnjaki pri treh ali štirih letih v naravi običajno poginejo. Rogovje je pri srnjaku kostna tvorba. Odraslemu srnjaku začne rasti decembra, do konca marca ali aprila naslednje leto pa je že povsem razvito in očiščeno. Odpade mu od septembra do novembra. Izjemoma zraste majhno rogovje tudi stari srni. A tudi to je izjema in igra narave, ki se včasih zgodi. Jože je bil za nenavadno trofejo deležen iskrenega lovskega blagra šentiljskih lovskih tovarišev. Pravijo, da je pri lovu potrebna tudi sreča, očitno res!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta