Trikrat na dan odčitava podatke za vremensko napoved

AB
16.01.2019 23:59

Poleg uradnih opazovalcev meteorološke službe vreme ljubiteljsko opazujejo tudi številni drugi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otmar Tomažič na svojem vrtu, kjer že dobri dve desetletji opazuje vreme.
Anžej Bečan

Pogovori o vremenu so vsakodnevna vljudnostna tema, o kateri imamo vsi kaj povedati. Zadnja leta smo dodatno pametni ob zavedanju podnebnih sprememb in vremenske neprilike pogosto primerjamo s starimi časi. Spominu ne gre povsem zaupati, zato pa lahko bolj zaupamo dokumentiranim opazovanjem vremena. V Lovrencu na Pohorju je bila padavinska vremenska postaja že od začetka leta 1913, ko je opazovanja začel Jožef Vidmajer. Z nekaj premori so se uradna opazovanja izvajala vse do oktobra 2008.

Do 7. ure je treba odčitati

Najdlje so to nalogo opravljali dolgoletni lovrenški ravnatelj Vojko Lovše in njegova žena Marica (v letih od 1950 do 1994 na lokaciji pri osnovni šoli) ter Jože in Sonja Španbauer (v letih 1994 do 2008 na lokaciji ob Radoljni). Pri tovrstnih rednih opazovanjih so vsak dan zjutraj ob 7. uri morali odčitati količino padavin, padlih v zadnjih 24 urah, višino novozapadlega snega, višino skupne snežne odeje in opisati vreme ali izrazite vremenske pojave ter o tem mesečno poročati meteorološki službi.
Pred dobrim desetletjem je Agencija RS za okolje v okviru projekta analize spremenljivosti podnebja iz različnih virov digitalizirala podatke več kot 200 podobnih opazovalnih postaj iz let 1961 do 2011 in so danes na voljo za ogled na njihovi spletni strani. Podroben pogled nam da nekaj zanimivih podatkov: povprečna količina padavin je bila 1270 mm (Maribor 1030 mm), največ jih je bilo leta 1979 (1764 mm), največ v enem dnevu pa 21. junija 1962 (139 l/m2). Največ snega je bilo februarja 1969 (do 125 cm), v eni zimi ga je največ zapadlo v zimi 1969/70 (dobre štiri metre), snežilo pa je ob 42 različnih dnevih. Najkasnejši datum snežne odeje pa je 4. maj 1985.

Eni zapisujejo v zvezek, drugi v računalnik

Poleg uradnih opazovalcev meteorološke službe vreme ljubiteljsko opazujejo tudi drugi. Eden bolj vztrajnih in doslednih je Otmar Tomažič, ki že od leta 1996 trikrat dnevno odčitava temperaturo in vlago, meri snežne padavine ter si v zvezek zapisuje opažanja o višini oblačnosti, nevihtah in drugih posebnostih. Kadar zaradi zdravja ne zmore, je to obvezno opravilo za njegove bližnje. Nekoliko modernejši je Anžej Bečan, ki z elektronsko vremensko postajo od leta 2011 beleži poleg temperature in relativne vlage tudi zračni tlak, količino padavin, veter in sončno obsevanje. Podatke objavlja na svoji spletni strani v obliki grafov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta