V CŠOD Škorpijon prve učence sprejeli pred 30 leti

Mirjana Jesenek Mori
27.05.2023 06:30

Leta 2011 je dom CŠOD Škorpijon zasijal v prenovljeni podobi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CŠOD Škorpijon na Svetem Duhu na Ostrem vrhu

CŠOD Škorpijon, ki stoji na Kozjaku v občini Selnica ob Dravi, je del Javnega zavoda Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki je v slovenskem prostoru prisoten že 31 let. In ravno nekdanja obmejna vojašnica na Kozjaku je leta 1993 postala prvi dom Centra šolskih in obšolskih dejavnosti - prvi dom, ki je ponudil otrokom možnost igrivih, raziskovalnih in doživljajsko preživetih dni v naravi. Pod svojo streho je CŠOD Škorpijon sprejel prve učence aprila 1993, natanko pred 30 leti. Sledili so ostali domovi po Sloveniji, danes jih je 25.

Leta 2011 je dom Škorpijon zasijal v prenovljeni podobi. Tako je postal še lepši in pripravljen na nove izzive, nove skupine otrok, na nova doživetja v naravi, na kar so izredno ponosni. Takoj po prenovi so pričeli ustvarjati mini kmetijo, ki je zagotovo unikum njihovega dela in jih dela zelo posebne. Tako dom Škorpijon ponuja otrokom širok spekter različnih dejavnosti: jahanje in druženje s čredico islandskih ponijev, raziskovanje in doživljanje narave v okolici doma, ustvarjanje v naravi in z naravo, različne športne vsebine, pogled v zvezdnato nebo in še bi lahko naštevali. Idej jim ne zmanjka.

Ponujajo številna doživetja in izkušnje.

Trideset let kreiranja didaktike poučevanja na prostem, 30 let posredovanja praktičnega znanja mladini, 30 let učenja življenjskih veščin, razvijanja kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja, 30 let izkušenj. Ponosni so, da lahko v okviru CŠOD soustvarjajo poslanstvo njihovega zavoda: pomoč šolam pri izvajanju programov šole v naravi, ki oblikujejo in spodbujajo zdrav način življenja in odgovoren odnos do naravnega okolja, vzgajajo za spoštovanje in sodelovanje, za sprejemanje drugačnosti in medsebojno strpnost.

CŠOD Škorpijon na Svetem Duhu na Ostrem vrhu

Koliko učencev je v domu preživelo prijetne dni šole v naravi, imelo možnost spoznati naravo kot eno od tistih vrednot, ki ima že sama po sebi privlačno moč, seveda za tiste, ki jo želijo spoznati in občudovati. In njihovo osnovno poslanstvo je prav v tem, da otroke motivirajo za tako pomembno vrednoto in razmišljajo v smeri, kako to izpeljati in prenesti na otroke. Delo poteka v naravi in ne v učilnici. Tako otroci res dojamejo in začutijo odnos do narave. Le tako otroke pripeljejo do spoznanj, ki so odločilna za nadaljnje življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta