V društvu povezujejo družine že tri desetletja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.11.2019 05:54

Veseli so slehernega obiska, zato kdaj potrkajte na vrata njihovega dnevnega centra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost so zaznamovali s pesmijo in plesom.
Slavica Pičerko Peklar

Kako drugače kot s pesmijo se je začela osrednja slovesnost, na katero so pred tednom vabili člani Sončka, društva za cerebralno paralizo Ptuj - Ormož, ki letos praznuje že 30 let delovanja, 20 let pa mineva, odkar je v okviru društva začel delovati tudi varstveno-delovni center (VDC). Ptujsko-ormoško društvo povezuje več kot 300 članov in ima svoje prostore z dnevnim centrom v poslovni stavbi Drava, kjer so njihova vrata vedno odprta za obiskovalce. Ti lahko tam, v prijetni družbi uporabnikov, izberejo tudi kakšno darilo ali spominek, ki so ga izdelali v centru. "Naj prijateljstvo združuje topla srca vseh ljudi, naj nihče ne obupuje, če se kaj nam spremeni," je zapisala Mojca Pihler, odpel pa ljudski godec in pevec Danijel Polajžer ob spremljavi Nejca Grobelška in Vanje Boleta, vodje enote VDC Sonček Ptuj, ki ga dnevno obiskuje 16 članov društva.

Za enake možnosti

"Zveza Sonček se zavzema za enake možnosti vseh prebivalcev Slovenije ne glede na njihove telesne in intelektualne sposobnosti, za življenje po svoji predstavi, v sožitju z vsemi drugimi prebivalci. Želimo ustvariti takšno kulturno okolje, ki bo drugačnost v telesnih in intelektualnih sposobnostih sprejemalo brez vrednostnih predznakov," je na prireditvi v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj dejal Lojze Tomaževič, predsednik zveze Sonček. Valerija Grobelšek, predsednica ptujsko-ormoškega društva Sonček, pa je spomnila na ozaveščanje in zagotavljanje enakih možnosti vsem ljudem.

Za barvit, plesni, pevski in gledališki program dogajanja je poskrbelo devet parov plesalcev, ki so pokazali, da je mogoče plesati tudi sede na vozičku.
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Korak k Sončku

Helena, dekle s cerebralno paralizo, je razmišljala o življenju s cerebralno paralizo, svojem šolanju, zavzemanju za enakopravnost in sklenila z mislijo, da "drugačni nismo ubogi, želimo pa, da nam prisluhnete. Da nas vidite in pustite, da naredimo, kar zmoremo". Svojim prijateljem so prišli čestitat in to kar z labodjim plesom, učenci Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka, nekaj pesmi je, ob kitarski spremljavi Nejca prebrala Mojca, avtorica že petih pesniških zbirk, zapela je 14-letna Danijela. Osnovnošolka Iza, ki je članica društva Sonček že od svojega prvega leta, je ob klavirski spremljavi očeta Jakoba zaigrala na violončelo, Neli, navdušena plesalka, se je predstavila z lastno koreografijo. Društvo Sonček v okviru projekta Korak k Sončku sodeluje z učenci OŠ Majšperk, tako so prišli člani gledališke skupine njene podružnične šole Ptujska Gora v goste z gledališko predstavo, kar ni navdušilo le njih, pač pa kar vse številne obiskovalce tokratnega druženja s Sončkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta