V občini Kungota imajo vitezinjo

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.11.2022 05:20

V Hiši vseh generacij v Zgornji Kungoti je Krajevna organizacija Rdečega križa občine Kungota organizirala krvodajalsko akcijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Tovornik je v družbi zdravnice Emilije Krstove Krajnc in županje Kungote Tamare Šnofl predal priznanje Jelki Malajner.
Miha Dajčman

Kot je to bila še pred časom (priljubljena) tradicija, so v Zgornji Kungoti po odvzemu krvi darovalci minuli ponedeljek malicali krajnske klobase s kruhom in gorčico, ob tem so posedeli in še kakšno rekli, preden so se podali naslednjim aktivnostim in delu naproti. Pa tudi domače žganje, špricar in sok so lahko dobili tisti, ki so za začetek tedna častili pol litra življenjsko potrebne tekočine. Milan Tovornik iz Jurija ob Pesnici, ki je kri daroval že 157-krat in vodi Rdeči križ v občini Kungota, se trudi, da bi na odvzeme prišlo čim več ljudi, tudi zato teži k ohranjanju pristnih krvodajalskih akcij na terenu, kjer je vedno prijetno vzdušje.

Med jutranjim dogajanjem v Hiši vseh generacij smo doživeli tudi slavnostni trenutek. Tovornik je v družbi kungoške županje Tamare Šnofl in zdravnice Emilije Krstove Krajnc iz UKC Maribor Svečinčanki Jelki Malajner predal priznanje za 80 darovanj krvi, ki jih je presegla v tem letu. Po statutu Rdečega križa Slovenije namreč ženske postanejo vitezinje krvodajalke pri osemdesetih odvzemih krvi. Jelka Malajner je postala tretja vitezinja krvodajalka na območju Maribora in okolice.

V ponedeljek je v Zgornji Kungoti kri darovalo 24 ljudi, kar 16 krvodajalcev in krvodajalk pa je bilo mlajših od 30 let, kar Tovornika posebej veseli. Odvzem na terenu v občini Kungota organizirajo dvakrat na leto. Krvodajalci v občini Kungota pa ne darujejo le krvi. Izvedeli smo, da je Krajevna organizacija Rdečega križa občine Kungota pretekli teden šolskemu skladu Osnovne šole Kungota za namene šole v naravi donirala 900 evrov, ki so jih kungoški krvodajalci pridobili z donacijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta