V Salonu umetnosti Ptuj na ogled "čudesa" iz 19. stoletja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.05.2021 05:00
Razstava razkriva vpogled v zbirateljstvo 19. stoletja. Ker so našli "čuda", so razstavo poimenovali Kabinet čudes.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapestnica, spletena iz las Foto: Arhiv muzeja
Arhiv Muzeja

V ptujskem Salonu umetnosti v Prešernovi ulici je vse do sredine junija na ogled razstava, ki jo je postavila umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik. Na ogled je raznolik in širok nabor predmetov iz prve kulturnozgodovinske zbirke nekdanjega Mestnega Ferkovega muzeja, ki prikazuje zbirateljsko vnemo Franca Ferka in članov ptujskega muzejskega društva ter številnih donatorjev od konca 19. stoletja naprej. Kot pravi Kotnikova, je bilo Muzejsko društvo Ptuj na pobudo Olepševalnega in tujskoprometnega društva ustanovljeno 1893. leta, njegova glavna naloga pa je bila ustanovitev lokalnega mestnega muzeja.

Salon Umetnosti

Prvi predsednik društva je bil Josef Ornig, iz Mestnega Ferkovega muzeja pa se je razvil ptujski muzej, danes Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, tretji najstarejši muzej v Sloveniji. "Razstava, ki smo jo poimenovali Kabinet čudes Muzejskega društva Ptuj, prikazuje predmete kulturnozgodovinske zbirke Mestnega Ferkovega muzeja. Naš namen je bil povezati star muzejski inventar s predmeti, ki nam razkrivajo pogled v zbirateljstvo 19. stoletja. Predstavljamo predmete, ki jih javnost še ni videla. Na razstavi jih je na ogled kakšnih petdeset, nekaj teh je sicer postavljenih v stalnih postavitvah, denimo v glasbeni zbirki in postavitvah v prvem grajskem nadstropju, večina pa jih je shranjena v muzejskih depojih in zdelo se nam je prav, da jih postavimo na ogled," pravi Doroteja Kotnik in vabi na resnično zanimiv ogled ljudske in kulturne dediščine. Salon umetnosti svoja vrata obiskovalcem odpira od srede do nedelje med 12. in 16. uro. Na spletni strani Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož je na ogled tudi e-publikacija in spletna verzija razstave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta