V soboto zjutraj spet protestna akcija zaradi nevzdržnih razmer na cesti proti mejnemu prehodu s Hrvaško

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.07.2019 15:18

V naseljih od Vidma do mejnega prehoda Zgornji Leskovec se domačini v poletnih konicah zaradi tranzita turistov dušijo v prometu in se ne počutijo varni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo od Spodnjega Leskovca skozi Varnico in vse do mejnega prehoda minulo soboto od 4. do 14. ure.  
Peter Jagarinec

Tranzitni promet turistov, ki se zaradi izogibanja nakupu vinjete in nekoliko tudi gneči na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje odločijo za pot na Hrvaško po državni cesti od Vidma proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec, je v julijskih koncih tedna za domačine postal neznosen. Kot pripoveduje domačin in občinski svetnik Peter Jagarinec, je bilo najhujše minulo soboto, saj se je od 4. ure zjutraj in vse do 14. ure skozi naselje, ob katerem ni pločnikov in javne razsvetljave, valila kolona vozil, ker mejni prehod komaj prepušča toliko prometa: "Nastala je petkilometrska kolona, kar nam popolnoma onemogoči vsakodnevne poti, kmetom pa obdelovanje njiv in travnikov. Da bi se ob prometnem dnevu starši morda odpravili na kolesarjenje z otroki, tako sploh ne gre pomisliti. Ogrožena je naša varnost."

Prvi mirni protest krajanov Leskovca  
Arhiv Cp Leskovec

Težave že lani

Ža lani, z uvedbo vinjetnega sistema za prehod v Gruškovju, so se zaradi novih težav v kraju domačini organizirali v civilno pobudo. Ta je na septembrsko protestno prehajanje preko glavnega prehoda za pešce v središču kraja pritegnila kakih sto domačinov v rumenih jopičih. Za podobno akcijo so se v kraju odločili tudi letos. Pripravili jo bodo jutri, v soboto, 27. julija, ob 8. uri v središču kraja. Protest organizirajo domačini, ob podpori krajevne skupnosti Leskovec in občine Videm.
Da bodo zaradi večje varnosti domačinov že letos začeli pripravo dokumentacije za gradnjo pločnikov na vsaj 600 metrih ob glavni cesti od znamenja v Leskovcu do ostrega ovinka proti Varnici, ki bi bil zgrajen do poletne sezone leta 2020, so sicer pristojni v državi obljubili videmskemu vodstvu in civilni pobudi že lani pred lokalnimi volitvami. Novi župan Branko Marinič je urejanje ceste na pogovoru z državno direkcijo za ceste zastavil nekoliko širše, saj naj bi uredili celoto s počivališči in z WC-ji ter koši, da omilijo onesnaževanje. Cesta je večinoma sicer dobila novo preplastitev, a nima pločnikov, prehodov za pešce in javne razsvetljave na svoji celotni dolžini.

Ena od mogočih rešitev tega problema bi bila tudi omejitev usmerjanja potnikov s tablami. Vendar te tudi letos kljub vsemu že stojijo v križiščih in usmerjajo potnike iz držav EU na Zgornji Leskovec. A tudi če teh napisnih tabel ne bi bilo, potnike, ki se izogibajo avtocesti in nakupu vinjete, tako ali tako usmerja satelitska navigacija.
Svetnik Jagarinec upa, da bodo dokumenti za ureditev pločnikov vsaj za Leskovec kmalu pripravljeni, saj haloški svetniki vseskozi opozarjajo na ta problem: "Zdaj v krajevni skupnosti čakamo na zapisnik sestanka med občino in državnimi predstavniki, da bomo izvedeli, kako je z izpolnjevanjem naših zahtev." Prav gotovo bi bila ob pločnikih najprimernejša rešitev prepoved tranzitnega prometa po tej cesti oziroma omejitev zgolj na lokalni promet. "Do prekategorizacije mejnega prehoda v maloobmejnega bo najbrž preteklo še veliko vode. Zato je za nas kratkoročna rešitev predvsem zagotovitev varnosti s pločniki in ločeno kolesarsko stezo ter javno razsvetljavo," dodaja Jagarinec.

Rešilci in gasilci blokirani

Domačini poudarjajo, da je nekaj treba ukreniti že letos, saj čakajo tudi po štiri ure, da se v konicah lahko vključijo v promet. Jagarinec kot poveljnik leskovških gasilcev opozarja še na druge težave: "Vprašam se, kako bi se skozi te kolone prebili rešilni avtomobili ali gasilska vozila, če bi prišlo do neljubih dogodkov. Gasilci smo tudi prvi posredovalci v sistemu nujne medicinske pomoči in kdo bo prevzel odgovornost, če smo blokirani zaradi prometa? Tudi na to bi morali odgovorni pomisliti."
Ob tem denimo ne morejo na svoje njive in travnike kmetje, ki že imajo težave pri spravilu s travnikov in njiv. "Za povrh pa smo tudi že doživeli, da nekateri turisti poskušajo kolono prehitevati in še dodatno zablokirajo pot drugim, tako da nastane kolona praktično od naselja Gradišče, kjer je mejni prehod, in vse do Spodnjega Leskovca, kar je približno pet kilometrov," doda Jagarinec.
Na vprašanje, ali ni mogoče uporabiti lokalnih cest, Jagarinec opozori, da je ena ključnih, čez Trdobojce, zaradi zemeljskega plazu le delno prevozna za manjše avtomobile. Težav domačini nimajo samo ob koncih tedna, temveč je podobno tudi ob ponedeljkih, kar otežuje njihove poti v službo in po nujnih opravkih.

Volilne obljube ​

​Vodja lani nastale leskovške civilne iniciative Ana Jagarinec pravi, da je sicer dobro, da bodo domačini znova protestirali, a bi morali po njeni oceni dosledno vztrajati, naj država in občina najprej uredita vsaj 600 metrov pločnika na najbolj izpostavljenem delu, kjer denimo otroci hodijo do igrišč v središču vasi in odrasli po opravkih: "Pred volitvami nam je sedanji župan obljubil, da bodo letos pripravljeni dokumenti za ta del pločnika in da bi torej bili lahko skupaj z javno razsvetljavo izvedeni do poletne sezone leta 2020. Še vedno upam, da to velja, čeprav vidim, da se dela drugod že izvajajo in to na odsekih, ki niso tako prometno obremenjeni. Res bi morali v občini razmisliti, kaj so prave prioritete."
Shod so organizatorji prijavili policiji in imajo dovoljenje za mirno prehajanje prehoda, za zaporo državne ceste pa ga niso dobili.

Predstavniki leskovške civilne pobude so se za pločnike borili že lani na seji videmskega sveta.  
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta