(VIDEO) Rdeča nit najboljših podravskih podjetij družinska tradicija, tuji kapital, perspektivnost in odnos do zaposlenih

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.10.2020 21:42

Država ne bo pozabila tistih v težavah, obljubljata ministra Počivalšek in Cigler Kralj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, je po video povezavi z aktualnimi vprašanji soočil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.
Minja Lednik

Letošnjo podelitev je uredništvo Časnika Večer v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico izvedlo na daljavo z video nagovori in prenosom v živo iz studia BK TV. Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, je po video povezavi gostil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Oba ministra sta na vprašanje, ali podpirata predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja o ostrejših ukrepih za ustavljanje javnega življenja, dejala, da upata, da se bodo ukrepi z odloki, ki omogočajo sočasno delovanje gospodarstva in trga dela, prijeli. Če pa se bo situacija še poslabšala, ima seveda zdravje prednost.

Na vrsti industrija srečanj, prevozi ...

O šestem protikoronskem svežnju, ki ga je Počivalšek že napovedal, je dejal, da bo treba v tem paketu nujno nasloviti tudi tiste panoge, ki so ta trenutek najbolj prizadete. Med njimi je naštel industrijo srečanj, turistične prevoze in ne samo turizma, kar mu, kot je dejal, mnogi očitajo. "V najkrajšem času bomo v sodelovanju z zbornicami in stanovskimi združenji ter posvetovalno skupino pripravili nabor ukrepov," je dejal Počivalšek, ki je včeraj sporočil še, da na gospodarskem ministrstvu preučujejo možnost, da bi gospodarstvenikom, ki so utrpeli 75-odstotni upad dejavnosti glede na lani, pomagali nadoknaditi desetino lanskih prihodkov, ob omejitvi 100.000 evrov.

Ob jamstveni shemi, ki še ni povsem zaživela, pa je Počivalšek ocenil, da so shemo pripravili pravočasno, a se je izkazalo, da je doslej podjetja niso v večji meri uporabljala: "Verjamem, da bo ta potreba proti koncu leta večja, zato pričakujem tudi od bank, da bodo temu sledile." Cigler Kralj je povedal, da so včeraj našli rešitve za povečano izdajo potrdil o karantenskih določbah, tako da bodo potrdila za uveljavljanje nadomestil zaposleni prejeli v 72 urah iz medicine dela: "Če potrdila ne bo ob pravem času, naj delodajalci vseeno vložijo zahtevek za nadomestilo, potrdilo o karanteni pa pošljejo kasneje." Cigler Kralj je dodal, da je trg dela za zdaj stabilen, potem ko je brezposelnost letos dosegla vrh konec maja pri okoli 90.000 brezposelnih, od takrat pa rahlo upada, saj imamo ta čas okoli 84.000 brezposelnih. "Z dosedanjimi petimi paketi ukrepov smo zaščitili okoli 300.000 delovnih mest. Po mnenju Umarja pa smo z vladnimi ukrepi preprečili upad BDP-ja za tri odstotke," trdi.

Verjame v logistični center na "Rusjanu" in v Magno

Minister Počivalšek je še potrdil, da bo predlagal vladi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov v leto 2021. Glede javnofinančne situacije pa je kljub krizi optimist, saj bo prihodnje leto na voljo deset milijard evrov evropskega denarja, od tega tretjina za gospodarstvo, kjer že tečejo povezovanja s podjetji.

O novem logističnem centru na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, ki ga je v torek napovedal njegov ministrski kolega Jernej Vrtovec, pa je dejal, da je ta nedvomni potencial na logističnem področju treba izkoristiti. Tudi zaradi načrtov graške Magne, o kateri bo sicer več govoril danes na srečanju z Güntherjem Apfalterjem. Ponovil je, da avstrijsko-kanadska multinacionalka pripravlja vse za drugo in tretjo fazo, ki naj bi stekla v začetku prihodnjega leta. Tako je zanikal, da bi bilo glede na to, da se večina zaposlenih ta čas vozi na delo v Gradec, nadaljevanje investicije Magne v občini Hoče - Slivnica ogroženo, tudi zato, ker je ta nedavno podpisala pogodbo o proizvodnji električnega terenskega vozila Fisker, ki naj bi ga proizvajali tudi v Hočah. Na vprašanje o minimalni plači pa je Počivalšek odgovoril, da se zavzema za to, da bi v času, ko država z različnimi ukrepi pomaga gospodarstvu, zamrznili zvišanje minimalne plače.

Motivacija za premagovanje zdravstvenih ovir

Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, je ob čestitki nagrajencem poudarila, da je v času covida-19 težko delovati, motivirati zaposlene in vodje, in ob tem biti še uspešen, "zato naj bo letošnja nagrada motivacija tudi za premagovanje ovir, ki nam jih nalaga zdravstvena kriza".

Naposled so se v video posnetkih oglasila še najboljša podravska podjetja v letu 2019. Enver Šišić, generalni direktor Perutnine Ptuj, ni skrival zadovoljstva ob podelitvi nagrade za najboljše veliko podjetje v Podravju: "To priznanje razumemo kot nagrado vsem našim zaposlenim, našim kooperantom in dobaviteljem ter na koncu okolju, v katerem delujemo." Valentin Ilievski, direktor družbe Messer Slovenija in regionalni menedžer jugovzhodne regije Messerjevih družb, se je zahvalil, da so bili prepoznani kot uspešno srednje veliko podjetje, kar jim daje dodatno motivacijo in zavezo za poslovanje v prihodnje: "Nalaga nam tudi veliko odgovornost do okolja, sodelavcev in lastnikov." Franc Paternost, direktor ptujskega podjetja Logo-Tech, se je zahvalil za podeljeno nagrado zaposlenim, ki so omogočili, da postanejo najboljše malo podjetje, in optimistično zaključil: "Gremo naprej!" Renato Greif, direktor podjetja GA-GR transport, ki je bilo lani najbolj perspektivno podjetje, je dejal, da se bodo še naprej trudili za dobro opravljeno delo, s čimer bodo še naprej rasli. "Hvala vsem, ki ste nas prepoznali kot najbolj perspektivno podjetje v regiji, še posebno zaposlenim in vsem partnerjem." Marko Podgornik, direktor podjetja Mikro+Polo, je poudaril, da ga veseli, da so bili prepoznani za najboljšega zaposlovalca v Podravju, "še posebno ker smo tako nagrado prejeli tudi na evropskem parketu, kjer smo zmagali med 150.000 podjetji. Zato je še toliko lepše, da smo priznanje prejeli tudi na domačih tleh."

Ob koncu je sledila podelitev nagrade za najbolj priljubljeno podjetje po mnenju bralk in bralcev Večera. Aleš Juhart, direktor Hotela Jakec, je ob tem povedal, da je bila nominacija za najbolj priljubljeno podravsko podjetje presenečenje, hkrati pa so počaščeni, da "so v časopisni hiši Večer opazili trud in delo družine Juhart na Treh kraljih. V imenu družine se zahvaljujem časniku Večer za nominacijo, bralcem pa za glasove, ki so nam omogočili, da postanemo najbolj priljubljeno podravsko podjetje."

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.