(ODZIVI) Minister Gantar za popolno ustavitev javnega življenja. Kaj o tem menijo Štrukelj, Jerkičeva, Pečan in ostali?

Glede na rast števila okuženih minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. Zbrali smo odzive Branimirja Štruklja, Lidije Jerkič, Gregorja Pečana, Zdenke Čebašek Travnik, Emilije Stojmenov Duh ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Gantar
Robert Balen

"Glede na trend naraščanja okužb osebno menim, da bi morali čim prej sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja ("lockdown"). Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo  zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi se stvari dale obvladovati."

Tako je v intervjuju za Večer, ki bo objavljen v prilogi V soboto, dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Problem, ki ga trenutno vidi minister, je, da bodo šele čez od deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. "Za nas bi bilo zelo obremenjujoče, če bi čez 14 dni ugotovili, da sprejeti ukrepi niso zadostovali in bi prišli do točke, ko zdravstvo ne bo več zmoglo zdržati obremenitev. Vsi se bojimo, da bi prišli do točke, ko ne bi več imeli rešitev, zato je danes rešitev zgolj in samo v omejitvi kontaktov."

Vlada naj se strezni

Robert Balen

Branimir Štrukelj, vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture: "Izjava ministra Gantarja je še ena v nizu predlogov kratkoročnih rešitev. Ni pa odgovora, kako bo vlada ukrepala po izteku tega ukrepa z vsemi posledicami, ki jih bo zaprtje prineslo. In to je tisto,kar me vse bolj moti pri tej vladi; ni premišljenega razmisleka na dolgi rok. Vlada je sicer sprejela načrt ukrepov v primeru širjenja okužbe, ki pa se ga ne drži. Zato predsedniku vlade, ki ljudi poziva, naj se streznijo, sporočam, da je skrajni čas, da se strezni vlada in se začne sistematično ukvarjati z reševanjem epidemije. Ne pa da je pomembno vse drugo; od tega, kdo bo obvladoval naše skupno premoženja, do tega, kdo bo obvladoval različne neodvisne institucije, agencije." 

Robert Balen

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS: "Če minister za zdravje Tomaž Gantar predlaga popolno ustavitev javnega življenja za dva tedna, je temu težko oporekati. Zagotovo ima več podatkov in tehtne razloge za to. Vlada, ki bo v dilemi med nevarnostjo virusa in lakoto, se bo sicer na koncu odločila. Vse glasneje je namreč slišati, da denarja za pomoč podjetjem, kot smo ga imeli spomladi za popolno ustavitev, ni več. A vendarle, stroka je prva in edina, ki mora povedati, kaj je prav, politika nima tu nobene besede več. Če lahko širjenje virusa tako ublažimo, bo to zagotovo bolje, kot če se bo čez tedne itak vse ustavilo zaradi velikega števila okuženih in bolnih."

Določene gospodarske panoge bi vendarle morale delovati

Tit Košir

Ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan"Eksponentna rast okuženih v zadnjih dneh kaže, da smo določene ukrepe za kak teden ali dva prepozno sprejeli. Sicer pa menim, da bi bilo resnično potrebno, da čim prej pristopimo k bolj umirjenem javnemu življenju. Nisem pa prepričan, da je prava rešitev njegovo popolno zaprtje, določene gospodarske panoge bi vendarle morale delovati. V zvezi s šolo na daljavo pa sporočam, da naša Osnovna šola Janka Modra, Dol pri Ljubljani v celoti prehaja na pouku na daljavo, ker kadrovsko ne moremo več zagotavljati klasičnega pouka."

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek Travnik"Prišel je čas, ko moramo narediti vse za zmanjšamo hitrost širjenja okužb. Verjamem, da je ministrova izjava nastala po posvetu s strokovnjaki, in zato predlog podpiram, še posebej, ker je časovno omejen in v obdobju šolskih počitnic. Prebivalce pa prosim, da res upoštevajo vse ukrepe in omejitve – da bodo te trajale čim manj časa."

Najprej potrebujemo točne podatke o tem, kje so glavni viri okužb

Robert Balen

Dr. Emilija Stojmenova Duh, docentka na Fakulteti za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Večerova kolumnistka: "Da bi znali odgovoriti na vprašanje oziroma si oblikovati mnenje, ali je zapiranje javnega življenja, tako imenovani lock-down ta trenutek smiseln, potrebujemo najprej točne podatke o tem, kje so glavni viri okužb, kje so nastali, se razvili - v bolnišnicah, domovih za starejše, šolah, vrtcih, podjetjih, restavracijah, fitnes centrih, športnih dvoranah, verskih obredih in tako naprej. Na osnovi teh podatkov se da ugotoviti, ali je lock-down smiseln ali je boljše, da se ukrepi bolj ciljno usmerijo tja, kjer do okužb prihaja."   

Virusi niso sovražni vojaki ali divje živali, ki delajo škodo na njivah

Peter Rižnar, nekdanji učitelj: "Je sploh možno ugotoviti in slediti vsem virom okužb, jih promptno identificirati in reagirati takoj? Saj to niso sovražni vojaki ali divje živali, ki delajo škodo na njivah. To je mikroorganizem, za katerega verjetno sploh še ne poznamo vseh možnosti, kako se širi. Mislim, da je sposobnost človeštva se upreti temu trenutnemu stanju zelo omejena. Sploh, ker smo se tako zelo navadili na svobodo gibanja, druženja, potrošniškega načina življenja in dokaj visoke stopnje demokracije in upora proti vsemu, kar diši po disciplini avtoriteti od zgoraj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta