Voda v dravskem porečju narašča, jeza kmetovalcev pa tudi

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.01.2019 16:17

Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj sklical srečanje z vsemi, ki lahko sodelujejo v iskanju rešitev pri urejanju vodotokov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reka Drava poplavlja tudi večkrat na leto.
Slavica PIČERKO PEKLAR

O vzdrževanju vodotokov in njihovem upravljanju predvsem z vidika kmetijstva je tekla razprava na včerajšnjem srečanju vodstva Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj (KGZ) s spodnjepodravskimi župani, vodstvi kmetijskih zadrug in vodstvom VGP Drava Ptuj.

Mateja Klaneček, Milan Unuk in Andrej Rebernišek
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ukrepati je treba takoj

"Zaraščeni, neočiščeni in zato vse bolj poplavni vodotoki v porečju Drave iz leta v leto poplavljajo in povzročajo škodo na kmetijskih zemljiščih. Ob tem občine svoje prostorske načrte sprejemajo brez sodelovanja kmetijske stroke, želenega razvoja turizma pa ni brez urejene krajine," je k razpravi pozval Milan Unuk, predsednik sveta ptujske organizacijske enote KGZS. Da je Drava lansko jesen poplavila več kot tisoč hektarjev kmetijske zemlje in nekaj deset hektarjev obdelovalnih površin povsem uničila, saj je najbolj rodovitno zemljo kar odnašala z njiv, opozarja Ivan Brodnjak, KGZ: "Razmere se bodo, če ne bomo takoj ukrepali, le še poslabševale. Tisti, ki se ukvarjamo s kmetijstvom in ki zato živimo z naravo, vztrajamo, da je treba povečati pretoke naših vodotokov, ne samo Drave, pač pa tudi Dravinje, Polskave, Rogoznice, Grajene in drugih vodotokov z dravskega porečja."

Reka Drava poplavlja tudi večkrat na leto.
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Napovedujejo okroglo mizo

Milan Gabrovec, župan občine Markovci, je ob opozarjanju, da Drava poplavlja že ob pretoku 600 kubičnih metrov na sekundo, spomnil še na laguno pod jezom v Markovcih, kjer se že štiri desetletja nalaga nevarni mulj: "Naša opozorila, da gre za ekološko bombo, ne zaležejo, ni ga, ki bi si upal poseči v ta prostor. Nekaj možnosti za sanacijo vidimo ob izgradnji južne trase ceste med Markovci in Ptujem, vsekakor pa je skrajni čas za ukrepanje. Tudi v primeru, ko nam preprečujejo odvoz gramoza iz stare struge Drave, ki je zaradi nanosov tega in mulja vse manj pretočna in zato vse bolj poplavna. Kmetje, ki so se po jesenskih poplavah zbrali v civilni iniciativi na Dravskem polju, s svojimi zahtevami, da država ukrepa, nadaljujejo," je bilo slišati včeraj, ko so sodelujoči v razpravi odprli tudi vprašanje delovanja vodnih zbiralnikov, kot je denimo tisti v Medvedcah, ki pa svoje funkcije ne opravljajo.

Reka Drava poplavlja tudi večkrat na leto.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Borut Roškar, direktor, VGP Drava Ptuj
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta