Z Jakobovo romarsko potjo se na območju Lovrenca na Pohorju sreča Emina romarska pot

Mateja Bečan
26.01.2020 02:48

Vsaka romarska pot je vezana na zgodovinsko in duhovno izročilo. In med tovrstne vsekakor sodi najbolj znana na evropskih tleh, Jakobova pot, bolj poznana kot Camino de Santiago, ki vodi v mesto Santiago de Compostela v Galiciji na severozahodu Španije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumeni smerokaz z logotipoma Jakobove (školjka) in Emine (bazilika sv. Eme Krške) poti
Anžej Bečan

Projekt Pilgrimage Europe SI-AT (Operativni program Slovenija-Avstrija 2007-2013) je omogočil, da tudi Štajerska in Koroška dobita svojo "Jakobovo pot". Slednja predstavlja del mreže Jakobovih poti, ki se z vseh koncev Evrope stekajo k cilju in jih je v Sloveniji že kar nekaj. Omenjena štajerska Jakobova pot je podrobneje opisana v posebnem romarskem vodniku v izdaji Kozjanskega parka ter je del smeri, ki poteka iz avstrijskega Gradca skozi Cmurek preko Zgornje Velke in Šentilja do Jakobskega Dola. Pot se nadaljuje skozi Pernico v Maribor, od koder vodi do Limbuša in naprej do Ruš, nadalje na Činžat in v romarsko Puščavo, skozi Lovrenc na Pohorju, preko Janževskega Vrha in Vuhreda do Radelj ob Dravi do Dravograda. Slovenski krak Jakobove poti ima tudi tri izhode v sosednjo Avstrijo.
Po stopnji zahtevnosti sodi pot med lažje, s posameznimi krajšimi strmimi odseki. Označena je z rumeno-belimi markacijami in rumenimi tablami, skupaj ima 18 kontrolnih točk. Končni čas, ki ga pohodnik romar porabi za pot, je individualno pogojena, romarski vodnik pa navaja nekaj več kot 50 ur za prehojenih 208 kilometrov, kolikor je celotna dolžina poti. Pot poteka mimo šestih cerkva, posvečenih sv. Jakobu. V štajerskem delu poti je prva v Jakobskem Dolu, druga v Limbušu, na koroški strani pa v Črnečah, Pamečah, Koprivni in Mežici. Več zanimivih opisov naravnih in kulturnozgodovinskih znamenitosti ob poti ter koristnih napotkov o gostinsko-turistični ponudbi za pohodnike vsebuje že omenjeni vodnik.
Z Jakobovo romarsko potjo na območju Lovrenca na Pohorju pa se sreča še ena, manj znana - Emina romarska pot. Slednja povezuje kraje, ki so bili posredno ali neposredno povezani z življenjem sv. Eme Krške. Pot poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske ter je povezana z istoimensko potjo v Avstriji. Povezuje predvsem ohranjene objekte, ki so bili zgrajeni na pobudo sv. Eme, pa tudi spomenike, na katerih je svetnica upodobljena, ter kraje, kamor so ljudje množično romali ter se ji priporočali. Končni cilj romarja, ki se poda na to pot, je obisk groba sv. Eme v Krki na avstrijskem Koroškem.
Na pomembnejših točkah obeh poti, Jakobove in Emine, stojijo informacijske table, kjer so navedene potrebne informacije. Na slovenski Emini romarski poti je kar 48 kontrolnih točk, kjer je mogoče dobiti žig poti. Poleg obeh opisanih poti po slovenskem ozemlju potekata še Marijina romarska pot in pot sv. Martina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta