Z največjim traktorjem na Celjskem sejmu

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.02.2019 05:06

V podjetju Agrosoršak iz Leskovca pri Slovenski Bistrici so tudi z dopolnjenim sistemom nagrajevanja zaposlenih odpravili težave s kadri in Andrej Soršak pravi, da imajo zdaj zelo dobro ekipo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka, Aleš, Helena in Andrej Soršak iz podjetja Agrosoršak
Damijan Toplak

Čeprav je podjetje Agrosoršak iz Leskovca na Dravskem polju dejavno šele osem let, se lahko pohvali z odmevnimi poslovnimi rezultati pri prodaji kmetijske mehanizacije. Na nedavni predstavitvi na celjskem sejmu Agritech, ki si ga je v premierni izvedbi ogledalo kar 20.700 obiskovalcev, je Andrej Soršak ob ženi Alenki (so)lastnik podjetja Agrosoršak, poudaril, da so družinsko podjetje, v katerem delata še sin Aleš in hčerka Helena. Podjetje, ki je predlani doseglo že 6,3 milijona evrov prihodkov, še boljše pa so poslovali lani in bodo tudi letos, zaposluje deset ljudi. Glavni kupci njihovih strojev (traktorjev in kombajnov nemške blagovne znamke Claas) so veliki kmetje kot tudi podjetje pa skupina Panvita, saj prodajajo "veliko" kmetijsko mehanizacijo ter so se na celjskem sejmu med vsemi razstavljavci predstavili z največjim standardnim traktorjem (tip traktorja, ki ima spredaj dve manjši in zadaj dve večji kolesi).

Slovenski kmetje zahtevni kupci

Andrej Soršak pove, da je že prej delal na področju prodaje, ter za področje kmetijske mehanizacije za poslovnega partnerja našel nemško družinsko podjetje Claas, ki je eno največjih proizvajalcev na svetu. Ob tem omeni zanimivost, da so z njimi podpisali pogodbo o zastopstvu vsega šest mesecev po ustanovitvi svojega podjetja, in da so se "uprli" temu, da bi jih priključili območju Avstrije. Povedal je tudi, da so kot razstavljavec zelo zadovoljni z obiskom na celjskem sejmu, in pričakuje, da bo sejem postal vsakoleten, zimski čas pa se mu zdi tudi najbolj primeren za nakup novih kmetijskih strojev - nekaj pogodb so podpisali že v času sejma, pričakuje, da jih bodo še več po sejmu, že zdaj pa so letošnji plan presegli za 20 odstotkov.

Andrej Soršak 
Damijan Toplak

Ostali bodo družinsko podjetje

V podjetju Agrosoršak imajo pri traktorjih v Sloveniji okrog petodstotni tržni delež, pri kombajnih celo 85-odstotnega. Andrej Soršak pove, da so bili v lokalnem okolju zelo dobro sprejeti. Pri iskanju kadrov so imeli določene težave, zdaj pa imajo zelo dobro ekipo. Pri njih prevladujejo strojni tehniki in strojni inženirji, da pa so jih uspeli zadržati v podjetju, je pomagalo, da so dopolnili sistem nagrajevanja. Andrej Soršak je bil pet let učitelj s področja kmetijskih strojev na mariborski srednji kmetijski šoli, sodeloval je tudi pri sanaciji podjetja Agroemona, kot univerzitetni diplomirani inženir agronomije pa je po srcu kmetovalec, pravi zase. Omeni, da mu pri poslu najbolj koristi široko znanje s področja kmetijstva, vodenje družinskega podjetja pa ni vedno najbolj lahko, a naslednika za vodenje podjetja bodo iskali znotraj družine, saj je pri Soršakovih pet otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta