Z rezjo potomke Stare trte na Ptujskem gradu oznanili začetek opravil v vinogradu: Prvi rez naredila županja

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.03.2023 04:50

Najstarejša trta na svetu z Lenta, katere potomka raste tudi na Ptuju, je tudi simbol tradicije vinogradništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi rez potomke najstarejše trte je po tradiciji pripadel ptujski županji Nuški Gajšek.
Hojka Berlič

S tradicionalno rezjo modre kavčine - žametne črnine, druge potomke najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta ter najstarejše vinske sorte na Slovenskem, ranfola, pa tudi zierfandlerja, rumenega rivčka ali zlate trte so minuli petek na Ptuju simbolično oznanili začetek vinogradniških opravil v mestnem vinogradu in na dvorišču Ptujskega gradu. Dobro letino in čim manj nevšečnosti pri delu v vinogradu ter negi vina je zbranim vinarjem, vitezom vina, aktualni vinski kraljici ter drugim zbranim zaželela ptujska županja Nuška Gajšek, ki ji je po tradiciji pripadla čast, da opravi prvi rez, in dodala, da gre pri potomki Stare trte zagotovo za pomembno zgodbo tudi na širšem ptujskem območju in zagotovo edinstveno dopolnitev ponudbe gradu, Ptuja in okolice: "Danes smo že pokusili tudi lansko letino potomke, ki jo pridelujemo skupaj z občinama Videm in Destrnik, in moram reči, da je vsako leto boljša. Naš kletar resnično vloži veliko truda, da ustvari dobro vino, ki ga uporabljamo v protokolarne namene."

Cepljenki potomske najstarejše trte sta letos romali v roke Hinka Šoštariča in Danila Murka.
Hojka Berlič

Za ptujsko potomko Stare trte že nekaj let skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek, ki je potrdil, da je trta v dobri kondiciji, in se ob tem za njihovo delo zahvalil tudi kletarjem. "Seveda vsi vemo, da je vinogradništvo na Ptuju doma. Je tradicija, saj se lahko pohvalimo z najstarejšim vinom in najstarejšo kletjo pri nas ter nas tudi združuje s Halozami in Slovenskimi goricami," je v svojem nagovoru poudaril Rebernišek in izpostavil še, da je Ptuju letos pripadla čast organizirati 6. Slovenski vinogradniško-vinarski kongres, ki bo 21. aprila v dominikanskem samostanu, kar je po njegovem mnenju le še dokaz več, da je Ptuj mesto vina in trte. "Zadnja leta smo velikokrat govorili, da se nad vinogradništvom zbirajo temni oblaki. Danes pa je ob tej rezi trte posijalo sonce in tudi vsi ugotavljamo, da se vinogradništvu le obetajo boljši časi. Zato tudi na tem mestu sporočamo, da je vinogradništvo pomembna gospodarska panoga, v kateri lahko najdejo izzive in priložnosti tudi mladi, kar se ponovno tudi dogaja," je še dejal mestni viničar.

Ob rezi so zaslužnim za promocijo vinarstva tradicionalno podelili tudi cepljenke druge potomke najstarejše trte na svetu, z listino o izvirnosti. Tokrat sta cepljenki prejela Hinko Šoštarič, 18. princ karnevala vitez Vinko Sodinski, plemeniti Gall, ter Danilo Murko, aktualni kletar Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta