Rez Stare trte opravljena. Za cepiče tudi letos velik interes

Branka Bezjak Branka Bezjak
11.03.2023 12:20

Tudi letos je Mestna občina Maribor podelila pet cepičev Stare trte s certifikatom terprejemnike zavezala, da bodo zanje ustrezno skrbeli. Potomka je s tem že pri 147. prejemniku v Sloveniji in 99. v tujini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji prejemniki cepičev z vinskima kraljicama, podžupanom Maribora (v sredini) in skrbnikom Stare trte (desno)
Igor Napast

Po že utečenem in znanem protokolu so tudi letos opravili rez Stare trte, najstarejše trte na svetu. Z uvodno himno, posvečeno tej trti častitljive starosti in simbolu trdoživosti, je svečanost začel Pihalni orkester KUD Pošta Maribor. S prireditvijo vsako pomlad naznanijo pričetek sezonskih opravil v vinogradih. Samo rez, ki velja tudi za najpomembnejšo strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega zelo odvisna rast in pridelek, je sicer gospodar Stare trte Stane Kocutar opravil že prej. Sobotni dogodek je pravzaprav bolj protokolarne narave, saj ob tej priložnosti mesto Maribor svečano podari cepiče Stare trte izbranim partnerskim mestom oziroma občinam ter organizacijam doma in po svetu. Letos so jih prejeli prejeli predstavniki Občine Muta, Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Kmetijske zadruge Putniković s Pelješca, Zavoda za turizem Baranje in Drevesnice Žižek iz kraja Sveta Marija v Medžimurju. Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved pa je​ podelil certifikate, ki spremljajo te cepiče. 

Orkester KUD Pošta Maribor je prav tako stalni spremljevalec na dogodku Rez Stare trte
Igor Napast

Če je torej potek dogodka, ki se ga udeležijo predstavniki številnih društev, organizacij, viskih vitezov in vinske kraljice, med njimi nista manjkali mariborska vinska kraljica Neža Jarc, kakor tudi ne nova vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič, pa je bila lokacija zaradi obnove nabrežja Drave na Lentu nova. Na Vojašniškem trgu, na spodnjem platoju pri Lutkovnem gledališču Maribor je bila slovesnost, zgoraj, blizu Muzeja lutk, pa postavljenih nekaj stojnic s ponudbo lokalnih vin in dobrot. Tokrat je bilo mogoče kupiti cepljenko potomk Stare trte, ki so jih pripravili v Vinogradništvu in trsničarstvu Vršič. Četudi je bilo zastavljeno, da se bo prodaja začela ob 11. uri, je bil pritisk in želja obiskovalcev prevelik, da bi počakali do te ure. Klemen Vršič je povedal, da jih vsako leto prodajo kakšnih 40 do 50. To so torej trsi žametovke, ki pa sicer nimajo uradno statusa potomke Stare trte. 

"Bom vzel kar dva. Samo zaradi tega sem prišel, če bo uspelo, bo, če ne, ne bo. Sedaj imam samo brajdo in bi rad imel še to," je bil vesel gospod s Pohorja, da je le prišel do želenega. Tudi gospa za njim je vzela dva, naslednji gospod šest cepičev. So pa to pravzaprav cepiči žametne črnine in sicer od lanske rezi. "Cepiče cepimo na podlago, nato gre za tri tedne na toplo, na 30 stopinj Celzija, nato se namoči v vosek, posadi na njivo do konca novembra, nakar se izkoplje, prebere, da so trte res dobre in se nato prodajajo naslednje leto," je postopek razložil Vršič.  

Cepiči so pripravljeni v ličnih loncih, ob vsakega gre tudi certifikat. 
Igor Napast

Zaradi prenove Lenta bo sicer skrb za Staro trto nekoliko bolj zahtevna oziroma bo potrebne nekoliko več pozornosti, da se "starka" ne poškoduje. "S sondažo smo ugotovili, da so prve korenine že pri 65 centimetrih globine, zato bo treba precej pazljivosti, čeprav ne bi smelo biti kakšnih posebnih težav. Upam tudi, da trgatev ne bo spet tukaj, na Vojašniškem trgu, da jo bomo lahko opravili, kakor vsako leto," je dejal skrbnik trte Kocutar. Župan Saša Arsenovič pa je že v izjavi pred dogodkom izpostavil, da okolico Stare trte, ki je tudi srednjeveško srce mesta, "z največjo mero skrbnosti in spoštljivosti obnavljamo ter verjamemo, da bo območje Lenta po revitalizaciji zaživelo v svojem polnem sijaju, tako kot danes že živi kulturnih vsebin poln Vojašniški trg."

Sicer pa so v občini vsako leto pozitivno presenečeni nad interesom za cepiče najstarejše trte. S to podelitvijo cepičev Stare trte, ki imajo tudi uraden certifikat in torej veljajo za potomke Stare trte, je nasledstvo trte že v 147 krajih v Sloveniji, 99 tujini, od tega bo enajst na Hrvaškem. S tem je Hrvaška za Avstrijo druga država, kjer so najbolj razširjene potomke Stare trte. Vsako leto se podeli pet potomk, med vlogami komisija, v kateri so predstavniki občine Maribor, Zavoda za turizem Maribor in skrbnik trte Kocutar, odloči, komu se podeli. Prejemnik mora namreč določiti tudi skrbnika trte, da je potem tudi ustrezno poskrbljeno zanjo. V preteklih letih je kdo to vzel tudi preveč zlahka. Namen pa je promocija mesta in zgodbe Stare trte, vsak prejemnik je dolžan narediti tudi tablo, zapisati od kod je trta in podobno.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta