Za manj nepravilnega parkiranja v Miklavžu

Damijan Toplak Damijan Toplak
26.01.2020 03:03

Lani so na območju miklavške občine izvedli 30 prekrškovnih postopkov zaradi nepravilnega parkiranja vozil, od tega skoraj polovico zaradi nepravilnega parkiranja na vozišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parkiranje na voziščih kot v Divjakovi ulici (na posnetku levo) in Kurirčkovi ulici je v Miklavžu stalnica.
Andrej Petelinšek

Krajani Miklavža na Dravskem polju že vrsto let opozarjajo, da je veliko osebnih vozil preprosto parkiranih kar na voziščih. Ker pa velja Miklavž z blizu 4500 prebivalci za zelo strnjeno naselje in z veliko ozkimi cestami, kar je že samo po sebi težavno za voznike, je takšno parkiranje osebnih vozil toliko bolj problematično. Tudi to, da svoja vozila bolj ali manj vseskozi parkirajo kar tam stanujoči, in ne le občasno njihovi obiskovalci. V zimskem obdobju, ko se prej stemni ter je vidljivost, tudi zaradi megle in nižje lege sonca, velikokrat slabša, je nepravilno parkiranje osebnih in drugih vozil lahko toliko bolj nevarno, tako za pešce kot za kolesarje, saj praviloma ni kolesarskih stez in pločnikov, pa tudi za same voznike.

Bodo opozorila dovolj

Miklavškega župana Egona Repnika smo vprašali, kako to, da vsaj v kakšnem občinskem glasilu predstavniki miklavške občine ne opozorijo na omenjene prometne težave, pravzaprav prometni kaos. Vprašali smo tudi, ali nameravajo takšno parkiranje v prihodnje sankcionirati, sploh, ko to počnejo stanujoči in ne le njihovi obiskovalci ter ali imajo dovolj (mestnih) redarjev za kontrolo tovrstnega parkiranja? Župan Repnik je odgovoril, da je bilo na to problematiko že več opozoril v občinskih glasilih. "Tudi opozorila občinskega redarstva so prejeli nekateri. Koliko pa to zaleže, lahko presodite sami. Sam nisem zadovoljen z obnašanjem občanov, a si vseeno želim, da ne bi bile potrebne globe," sklene miklavški župan.
Medobčinsko redarstvo Maribor izvaja nadzor tudi na območju miklavške občine. Pravila parkiranja vozil v največji meri opredeljuje 65. člen zakona o pravilih cestnega prometa. Vsako parkiranje tako ni nujno prekršek. "Na območju miklavške občine medobčinsko redarstvo izvaja nadzore samostojno, v skladu s smernicami miklavške občinske uprave, miklavškega sveta za preventivo v cestnem prometu ter občinskega programa varnosti. Na območju predmetne občine medobčinsko redarstvo na mesec izvede povprečno deset nadzorov, ki so lahko naključni ali tudi ciljno usmerjeni, v obliki poostrenih nadzorov ali preventivnih akcij. Zoper kršitelje ugotovljenih prekrškov redarstvo izvede predpisane prekrškovne postopke, v nekaterih primerih se izrečejo opozorila, v večini primerov pa globa," odgovarjajo na mariborskem medobčinskem redarstvu.

Lani zaznali 30 prekrškov

Lani so na območju miklavške občine izvedli 30 prekrškovnih postopkov zaradi nepravilnega parkiranja vozil, od tega 14 zaradi nepravilnega parkiranja na vozišču, sedem zaradi neupravičenega parkiranja na mestih rezerviranih za invalidne osebe, štiri zaradi nepravilnega parkiranja na pločniku ter pet zaradi drugih nepravilnosti, pojasnjujejo na Medobčinskem redarstvu Maribor, kjer imajo zaposlenih enajst občinskih redarjev, ki lahko svoje delo opravljajo samostojno. Dodatno so na novo zaposleni trije redarji, ki pa morajo še opraviti obvezno usposabljanje za občinske redarje ter pripadajoči izpit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta