Življenjski cilj Nejca Kurbusa, skavtskega načelnika, naj mladinskega voditelja je, da pomaga drugim

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
09.11.2023 04:15

Od otroštva je že pri skavtih, kjer je skozi leta napredoval, da se je sedaj že nekaj let sopredsednik Združenja slovenskih katoliških skavtov. Minuli pretek je prejel občinsko priznanje, še prej je dobil nagrado za prostovoljstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Kurbus je pri skavtih že od otroštva.
Igor Napast

Pridružiš se skavtom, postaneš voditelj in deluješ v vlogi vzgojitelja otrok, začetek svoje poti v skavtski organizaciji opiše Nejc Kurbus iz Lenarta. Sedaj je že načelnik in kot predsednik Združenja slovenskih katoliških skavtov to organizacijo vodi skupaj s Tjašo Sušin. Začelo pa se je na lokalni ravni, v domačem kraju, kjer je bil na petkovi slovesnosti ob prazniku občine Lenart Kurbus nagrajen s priznanjem župana občine Lenart Janeza Krambergerja.

"Pri skavtih sem že od otroštva, približno od osmega leta starosti. Nato sem bil vedno bolj vpet tudi na državni ravni, postavljali so mi vedno večje izzive in pred menoj je bilo vse več odgovornosti. Zadnja tri leta sem načelnik. Aktivni smo v 70 krajih po Sloveniji, skupaj nas je okoli 6000. Sem mentor mladim, večino reči postorimo skupinsko. To se mi zdi ključnega pomena, to sem si tudi zadal kot cilj, da pomagam drugim doseči in postoriti čim več," razlaga Kurbus, ki je za svoj angažma v Združenju prejel še naziv naj mladinski voditelj v okviru natečaja Prostovoljec leta 2022. Ob zaključku tokratnega natečaja, ki ga Mladinski svet Slovenije prireja že 21 let, je bil konec oktobra sprejem s podelitvijo pri predsednici države Nataši Pirc Musar. Tam je bil tudi Nejc Kurbus, ki si je naziv prislužil za predano vodenje dejavnosti za mlade, s čimer je zgled mlajšim rodovom, v družbi poudarja solidarnost in pozitivne vrednote, so zapisali v obrazložitvi. "Skavti dajejo mladim ljudem podporo oziroma so mesto, kjer lahko delajo dobro, in stremijo k pozitivnim spremembam svojega okolja, družbe," pravi.

Nejc Kurbus -
Igor Napast

Nejc Kurbus vedno z veseljem zaigra na svojo kitaro in zapoje, večkrat smo ga lahko slišali tudi v cerkvi sv. Lenarta. Glasbenica je tudi njegova mama, Slavica Kurbus, tako da je imel za glasbeni razvoj zelo dobre temelje in podporo. Tudi v zasedbi Mesto na gori, ki je letos nastopila v družbi Martina Goloba, igra kitaro in poje. Prav tako smo ga lahko slišali Nejca Kurbusa na lokalni radijski postaji Radiu Slovenske gorice, kjer že vrsto let dela tudi njegov oče Maks Kurbus. Pri tem delu sinu pride prav opravljen študij na Inštitutu in akademiji za multimedije.

Nagrajenci z županom Janezom Krambergerjem 
Askati

Za ustrezen pristop k mladim v skavtski organizaciji je Nejc Kurbus opravil številna usposabljanja. Letos je bil tudi med pobudniki in akterji pomoči skavtov po neurjih, poplavah in plazovih. "Našteli smo deset tisoč ur naše prostovoljne pomoči, toliko smo zabeležili, opravili smo še veliko več. Na terenu je bilo več kot tisoč naših prostovoljcev. Pomagal sem voditi štab in bil zares ponosen na naše mlade, saj so se ne samo s trdim delom, temveč tudi s svojim vedenjem, razumevanjem in spoštljivostjo dotaknili prizadetih po naravnih ujmah. In to je tisto, zaradi česar z velikim veseljem glasno povem, da sem skavt. Ne gre le za delo in pomoč, gre za način izvedbe obojega, za način življenja," opiše Nejc Kurbus enega izmed vidnejših in najbolj pomembnih projektov slovenskih skavtov v tem letu. Pripravljajo pa se že na dobrodelno akcijo ob decembrskih praznikih Luč iz Betlehema. Pri vsem ostaja skromen, čeprav je obenem polno zaposlen na področju marketinga in produkcije.

"Prejeta naziv in priznanje prikimavata trudu in delu več let, lahko bi rekel kar mojemu načinu življenja. Osebno pa oboje dojemam bolj kot poklon skavtom kakor sebi," je povedal za konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta