Županja Ptuja glasno proti selitvi inšpektorjev v Maribor

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.01.2019 17:06

Nuška Gajšek, županja Ptuja, z javnim pozivom nasprotuje napovedani selitvi davčnih inšpektorjev. Kdo bo ptujski podžupan in kdo direktor občinske uprave, še ni znano. Županjo veliko dela čaka tudi pri sestavljanju proračuna, saj želje presegajo možnost za devet milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuška Gajšek
Igor Napast

Na Finančni urad Maribor, Finančno upravo RS in na ministrstvo za finance je ptujska županja Nuška Gajšek naslovila javni poziv in v njem pozvala k decentralizaciji davčne inšpekcije in se zavzela proti preselitvi ptujskih davčnih inšpektorjev v Maribor. Kot pojasnjuje Gajškova, v Mestni občini Ptuj z zaskrbljenostjo spremljajo težnje v smeri centralizacije Finančne uprave RS: "Finančni urad (FU) Ptuj je v letu 2015 izgubil davčno inšpekcijo zaradi uvedbe t. i. vitkih uradov, ki so jim odvzeli oddelek inšpekcije. Od takrat spada sedem ptujskih davčnih inšpektorjev pod vodstvo FU Maribor, še vedno pa so locirani na Ptuju. Po naših informacijah namerava zdaj FU Maribor naše davčne inšpektorje tudi lokacijsko preseliti v Maribor, čeprav po našem mnenju za to odločitev ni nobenega racionalnega argumenta."

Centralizacija siromaši lokalno okolje, trdi županja

Kot dodaja Gajškova, so rezultati dela ptujskih davčnih inšpektorjev nadpovprečni, zato lokacija na Ptuju ne more biti ovira za dobro opravljeno delo. Ob tem opozarja, da preselitev s Ptuja v Maribor bistveno povečuje stroške prevoza na delo in z dela in pomeni nepotrebno povečevanje stroškov državnega proračuna. "S tem se stroški za najemnino za prostore na Ptuju ne zmanjšujejo, saj v istem nadstropju ostaja še šest inšpektorjev, ki so zaposleni na FU Ptuj in delajo za Generalni FU Ljubljana, in še štirje drugi zaposleni. Napovedana selitev inšpektorjev s Ptuja v Maribor bistveno poslabšuje njihove življenjske razmere, pomeni veliko večjo porabo časa za prihod in odhod z dela, nekateri že na Ptuj prihajajo iz oddaljenih krajev. Povrhu je povprečna starost ptujskih inšpektorjev 50 let, najstarejši je nekaj mesecev pred upokojitvijo, zato pomeni tovrstna sprememba velik stres," pravi ptujska županja.

Napovedana centralizacija je za Ptuj nesprejemljiva.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Furs se sklicuje na boljšo organizacijo in racionalizacijo

V odgovoru, ki so ga na naše poizvedovanje posredovali iz Finančne uprave, so med drugim zapisali: "V Finančni upravi, poleg generalnega finančnega urada in posebnega finančnega urada, deluje še 15 območnih finančnih uradov. Na vseh območnih finančnih uradih (FU) lahko zavezanci za davek opravijo vse davčne storitve, vključno z vložitvijo prijave davčnih kršitev. Naloge s področja davčnega inšpekcijskega nadzora, ki jih izvajajo inšpektorji, pa so zaradi boljše organizacije in učinkovitejšega izvajanja teh nadzorov, vse od združitve bivše davčne in carinske uprave v FURS, sistemizirane zgolj na osem območnih FU. Posledično FU Ptuj v svoji notranji organizacijski strukturi nima finančne inšpekcije oziroma sistemiziranih delovnih mest finančnih inšpektorjev, pač pa te naloge na njihovem območju izvajajo finančni inšpektorji iz FU Maribor. Pri tem ima določeno število inšpektorjev FU Maribor od leta 2015 svojo pisarno v prostorih FU Ptuj. Glede na to, da so se konec leta 2018 na FU Maribor, ki deluje v lastniških prostorih, sprostila določena delovna mesta, se s ciljem boljše organiziranosti dela načrtuje sprememba kraja opravljanja dela za inšpektorje, ki imajo pisarno v najemniških prostorih FU Ptuj. Podobne organizacijske in lokacijske spremembe zaposlenih se v FURS izvajajo tudi na drugih finančnih uradih, saj imajo za cilj boljšo organiziranost in racionalizacijo."

Svetniki v en glas za županjo

Ptujski mestni svetniki, ki so se danes sestali na prvi izredni seji, o pozivu županje sicer niso razpravljali, so pa v SDS in Listi župana Štefana Čelana v en glas zatrdili, da "stojijo za županjo" in, tako kot v ostalih strankah, ne pristajajo na nikakršno centralizacijo.

Ptujski mestni svetniki na prvi izredni seji.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta