(BORZNI KOMENTAR) Stabilne obrestne mere in možnosti za gospodarsko rast

Lojze Kozole
02.08.2024 05:00

Cene nafte so se dvignile zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu in padajočih zalog v ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Federal Reserve (Fed) bo julija 2024 že osmo zaporedno srečanje ohranil obrestno mero na visokem nivoju, vendar nakazuje možnost znižanja septembra zaradi umirjanja inflacije in na upočasnjevanja trga dela. Letna inflacija se je junija znižala na najnižjo raven od lanskega leta, medtem ko se je stopnja brezposelnosti povečala na najvišjo raven od leta 2021. Kljub stabilnim obrestnim meram bo prihodnja retorika Feda ključna za napovedi nadaljnjih ukrepov in gibanje trgov.

Inflacija v Franciji se je julija rahlo zvišala zaradi višjih cen energije, medtem ko so se cene storitev in hrane upočasnile. Skupna inflacija je ostala pod pričakovanji, kar kaže na mešane gospodarske trende v državi. Sodeč po junijski PMI kazalnikih so se gospodarstva Italije in Španije so se okrepila, medtem ko se je nemško, kakor tudi francosko gospodarstvo nekoliko nepričakovano skrčilo. Investitorji pričakujejo, da bo ECB septembra znižala obrestne mere za podporo gospodarstvu.

Reuters

Cene nafte so se dvignile zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu in padajočih zalog v ZDA. Konflikti, kot je likvidacija vodje Hamasa v Teheranu, povečujejo tveganja za motnje v oskrbi, medtem ko nižje zaloge v ZDA dodatno dvigujejo cene. Kljub temu pa skrbi glede nižjega povpraševanja na Kitajskem pritiskajo na znižanje cen. Donos na 10-letne ameriške državne obveznice se je povišal po po podatkih o prostih delovnih mestih, kar podpira pričakovanja, da Fed s povišanimi merami, ne bo povzročil recesije. Podatki kažejo, da je število prostih delovnih mest junija ostalo stabilno, kar utrjuje prepričanje, da trg dela ostaja močan kljub gospodarskim izzivom.

Na splošno je prva polovica leta 2024 pokazala močno okrevanje in rast, vendar se v drugi polovici pričakuje več volatilnosti in selektivnih priložnosti za vlagatelje. Ključno bo spremljanje politik centralnih bank, geopolitičnih dogodkov in sektorskih trendov za uspešno navigacijo po trgu. Poleg teh makroekonomskih dejavnikov bo za vlagatelje pomembno tudi spremljanje tehnoloških inovacij, zlasti na področjih umetne inteligence in biotehnologije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta