(BRANJE) Absurdna centralizacija Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tako kot številni sodržavljani, ki se te dni javno oglašajo na to temo, tudi jaz z zaskrbljenostjo spremljam intenzivno centralizacijo naše države v zadnjem obdobju in še bolj neodzivnost slovenske politike nanjo. Kot da pri tem ne vidijo nobenega problema. Ta naša hiša iz kart se nam podira od spodaj, pa tisti zgoraj tega sploh ne opazijo. Center periferije ne razume.
V prvi fazi smo “uredili”, da so vse državne institucije v Ljubljani, v drugi fazi pa se tja seli še vse več velikih gospodarskih družb, navajajoč, da ravno zato, KER so tam vse državne institucije. Država bo seveda rekla, da nima vpliva na to, kje imajo podjetja svoje sedeže, a jasno je, da se centralizacija gospodarstva dogaja ZARADI centralizacije države. Na tisoče ljudi se vsakodnevno vozi v Ljubljano tudi z obrobja države in ponoči domov. Na delo v državne organe, javne zavode in podjetja, ki so ocenila, da je najbolje biti (tudi geografsko) blizu centrov odločanja.

Janja Hojnik
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta