(KOMENTAR) Bravo, Srbija!

Boris Jaušovec
26.04.2021 05:00
Slovenec na cepljenju v Srbiji je tudi kritik slovenske vlade
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Medtem ko se v Sloveniji že več kot leto dni spotikamo glede nabave zaščitnih materialov in protikoronskih ukrepov, kot so omejevanje gibanja, šolanje na daljavo, odprtih in zaprtih gostinskih ter nastanitvenih kapacitet, pa pri naročanju cepiv in zmeraj z novimi strategijami cepljenja, obstaja v bližini država, kjer cepljenje poteka za naše pojme s svetlobno hitrostjo. Za nameček je ta država prav tako ena od bivših jugoslovanskih republik in za povrh skoraj v celoti - razen Vojvodine - na Balkanu.

Srbija se je pri cepljenju izkazala za drugo Švico, kar je menda hotela biti Slovenija. Tako kot Slovenija tudi Srbija nima proizvodnih zmogljivosti za izdelavo cepiv, bodo pa menda že junija vsaj rusko cepivo Sputnik začeli izdelovati tudi v Srbiji. Za slovensko vlado iz zanesljivih virov vemo, da se tajno pogaja z ruskimi izdelovalci cepiv, vendar ne vemo, o čem natančno. Minuli teden je namreč Ljubljano obiskala delegacija iz Moskve. Slovenska vlada te pogovore skriva kot kača noge, za kar ne vidimo drugega razloga, kot da je obremenjena z ideološkimi predsodki. Slovenija je članica EU in vsaj ena druga članica, namreč Češka, z Rusijo vodi diplomatsko hladno vojno. Bruselj kot evropska prestolnica se zraven priduša še nad zaporniškim ravnanjem z največjim oponentom ruskega predsednika Aleksejem Navalnim in seveda grozi s sankcijami zavoljo ruskih vojaških napetosti z Ukrajino.

Ampak posamezne članice EU, ko jim to koristi, znajo biti z ruskim medvedom zelo kooperativne. Kljub vsemu naštetemu Nemci niti pomislijo ne, da bi ustavili gradnjo Severnega toka II. Madžari in Slovaki svoje državljane mirno cepijo z ruskim Sputnikom, če je že celotno EU okoli prinesla britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, brez dvoma tudi politični populist, je v epidemiji covida-19, ko so Srbi zavoljo popolnega lockdowna še lani v tem času najbolj trpeli, ugotovil, da se mu v borbi z novim koronavirusom ideološki predsodki ne bodo splačali. In je ravnal tako zelo pragmatično, da to že spominja na Titovo pretkanost iz časa neuvrščenih. Srbija je namreč na prepihu. V Nato sicer ne bo šla, no, v EU pa morda le. Zato je Srbija, ko gre za boj proti covidu-19, lahko dobila najboljše z vzhoda in zahoda, ker imajo z njo povsod računice. Zato se v Srbiji, ki je že precepila skoraj 50 odstotkov svoje populacije, lahko cepijo tudi tujci. Največ jih prihaja iz držav, nastalih na tleh rajnke Jugoslavije. Ko smo te dni obiskali Beograd, smo na cepljenju srečali precej znanih Slovencev.

Kar nas je zbodlo, je, da so vsi hoteli ostati anonimni. Nekaj gotovo zavoljo pregovorne slovenske nevoščljivosti. A v ozadju možganov je gotovo spoznanje, da je njihov prihod na cepljenje v Srbijo hočeš nočeš hkrati tudi kritika slovenske vlade. Te, ki nam je tudi zavoljo lastnih ideoloških predsodkov cepljenje doma zakomplicirala in otežila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta