(PRE)BOJ ZA MARIBOR: "Mami, ta tobogan peče!"

Od neprimernih toboganov na igriščih do aktivnega državljanstva. Če Maribor želi postati pametno mesto, mora dolgoročno preprečiti beg možganov, omogočiti kvalitetno življenje in preživljanje prostega časa tudi - najmlajšim. Želimo, da Maribor ostane njihovo izbrano mesto, kjer bodo gradili svojo prihodnost z nami vred. Otroci so pogosto preslišani najbolj srčni in iskreni prebivalci mesta – prisluhnimo njihovim potrebam!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Maribor je mesto zgodb (ali projektov, če je komu ljubše), slabih in dobrih, zaključenih ali nedokončanih in novih, ki se razvijajo z mestom vred. Največjo pravico kritičnosti do mestnih zgodb imamo tisti, ki Maribor vsakodnevno uporabljamo in si želimo kvalitetnejšega življenja v njem. Povedano drugače: želimo si mesto po meri prebivalcev. Vključujoč tiste najmlajše, ki so nosilci prihodnosti in bodo skrbeli zanj, ko mi več ne bomo (z)mogli.
Mesto, ki v svojo pametno ureditev vključuje tudi misel na najmlajše souporabnike, jim s tem nudi možnost prevzemanja soodgovornosti za prebivalce. Kakšno je življenje v mestu in kako se vzpostavljajo odnosi s someščani, se otroci naučijo skozi praktične izkušnje, na poti v vrtec, šolo, pred svojimi bloki, v trgovini, na sladoledu. Na igriščih in v parkih, v odprtem javnem prostoru, ki ustvarja občutek skupnosti, saj se ljudje srečujejo in v sproščenem druženju uživajo prosti čas. Z radovednim raziskovanjem mesta pridobivajo doživetja in vtise, izkušnjo na izkušnjo in se začnejo zavedati skupn(ostn)ih, družbenih vrednot solidarnosti in nenapisanih pravil obnašanja. S pomočjo vzajemnih odnosov v družbenem okolju mesta, v katerem živimo, razvijamo zavedanje, da naša domovanja niso omejena s stenami stanovanja ali hiše, v kateri skupaj živimo, temveč postajamo skrbni, angažirani, motivirani, pa tudi kritični – someščani. Ko premaknemo "mestna obzidja" v zvedavih glavah, se oblikujemo tudi v – aktivne državljane, s skupnostnim duhom vred.

Leja Urgl
Janko Rath
Sašo Bizjak
Tanja Cvitko
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta