(REKLI SO) Božo Cerar: Mi, Slovenci

DR
20.06.2024 14:19

Diplomat dr. Božo Cerar v kolumni v Demokraciji o izjemnih učinkih izjemnih uspehov naših športnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Doma se večinoma ne zavedamo povsem, kaj za nas, za Slovenijo, pomenijo uspehi naših športnikov. Če ostanem samo pri Dirki po Italiji. Malo je Slovencev, ki se lahko pohvalijo z bližnjim srečanjem z državnim vrhom sosednje Italije. Lani je pokal zmagovalca Rogliču izročil predsednik države Sergio Mattarella, letos Pogačarju predsednica vlade Georgia Meloni.

Tritedensko Dirko po Italiji s sklepno slovesnostjo v središču Rima je neposredno prenašala italijanska javna televizija RAI. Kolesarstvo je v Italiji izredno pomemben šport in kolesarji kot Coppi, Pantani, Nibali itd., ki so na Giru zmagovali v preteklosti, nacionalni junaki. Ni šlo le za izjemna športna uspeha naših kolesarjev, ampak mnogo več. Veliko več, kot je to uspelo naši uradni diplomaciji z izjemo morda našega nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Prispevek k povečanju ugleda Slovenije, Slovencev v italijanski družbi je enormen. Pogačar med Italijani ni žel simpatij le kot izjemen kolesar, fenomen, kot so ga imenovali športni novinarji, ki je zmagal z veliko prednostjo. Ni bil deležen občudovanja samo zaradi svoje borbenosti in pripravljenosti na akcijo v vsakem trenutku. Navdušil jih je tudi kot človek s svojim odnosom do sotekmovalcev in gledalcev dirke, še posebej najmlajših. /.../

Božo Cerar
Polona Avanzo

Navzočim na sklepni prireditvi in podelitvi pokala pod zidovi simbola Rima Koloseja in gledalcem pred TV-zasloni tudi ni ušlo, da je Pogačar na zmagovalni oder prišel z našo zastavo in da je ob igranju naše himne pel kot Roglič leto pred tem. Bili so časi, ko so nas, Slovence, po Trstu obkladali z zaničljivim izrazom schiavi. Tokrat pa je osrednji italijanski dnevni list Corriere della Sera na svoji prvi strani Slovenca Pogačarja razglasil za kralja Rima." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta