(REKLI SO) Dimitrij Rupel: Ob SDS lahko nastane neobremenjena sredinska stranka za spodobno vlado

(dr)
15.04.2024 16:43

Prvi slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel v intervjuju za Reporter, potem ko mu je izšla knjiga Voditelji Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimitrij Rupel: "Kar počne Anže Logar, se mi zdi smiselno. Ob SDS lahko nastane neobremenjena sredinska stranka. Upam, da jim bo uspelo premagati predsodke, ki spremljajo t. i. desnico."
Robert Balen

"Kar počne Anže Logar, se mi zdi smiselno. Ob SDS lahko nastane neobremenjena sredinska stranka. Upam, da jim bo uspelo premagati predsodke, ki spremljajo t. i. desnico. Slovenija poleg SDS nujno potrebuje še eno razumno konservativno stranko, ki je lahko prijaznejša do levice in bi omogočila formiranje boljše vlade. Sedanja vlada, ki so jo nalovili z vseh vetrov, je relativno neuspešna. Z vidika uspešnosti, funkcionalnosti in racionalnosti podpiram tiste, ki si med levico in SDS želijo močnejšo sredino, ne pa navidezne sredine."

Bo Logar ustanovil stranko? 

"Seveda. Če je ne bo, bo naredil življenjsko napako. Smisel njegovega dozdajšnjega delovanja vidim v tem, da postavi svojo stranko, ki bo z SDS in NSi, morda še s kakšno bolj levo stranko naredila spodobno vlado." 

V sodelovanju ali konfliktu s predsednikom SDS?

"Nekaj tega konflikta je čutiti. Janša javno izraža svoje dvome in zadržke. Vendar so koalicije oziroma kombinacije v politiki neodvisne od tega, ali se ljudje marajo ali ne marajo. Odločajo interesi. Leta 2021 in 2022 je bil čas, ko se je premalo razmišljalo, kakšna naj bi bila prihodnja vlada. Golob je res postrgal po dnu slovenskega kadrovskega rezervoarja. Ne bi bil rad žaljiv, a ljudje, ki nastopajo v parlamentu, niso znani po tem, da bi, razen nekaj izjem, že kaj pomembnega naredili v svojem življenju. Želel bi si, da bi vlado sestavljali in predstavljali ljudje z opusom, s kilometrino v politiki, gospodarstvu, znanosti, lahko so tudi umetniki. Takšnih politikov pogrešam. Gospod Golob se je pri ne tako malo odločitvah zaletel. Zanašajo se še na en mandat, a se bojim, da ga ne bodo dočakali, ker so rezultati vlade prepičli." (dr)       

   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta