(REKLI SO) Ivan Lorenčič: Šesti minister v desetih letih. Kaj sploh lahko postori?

DR
24.09.2024 16:00

Ivan Lorenčič, dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Maribor, v Dnevnikovi kolumni o starem in bodočem šolskem ministru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Področje šolstva le redko pride v ospredje poročanja medijev. V veliki meri je to posledica odnosa vlade do tega področja, ki je tudi slabi rezultati slovenskih otrok na Pisi 2022 niso pretirano vznemirili in temu ni posvetila velike pozornosti. V številnih državah, kjer se je zgodilo podobno, so to obravnavali kot nacionalni problem. Rezultatom so namenili seje vlade, ki je nato pripravila ukrepe za izboljšanje stanja. Pri nas se to morda ni zgodilo tudi zaradi medlega ministra Darja Felde, ki je, tako trdi vsaj večina medijev, ta teden 'nepričakovano' odstopil.

Ivan Lorenčič
Tadej Regent

Odstop je toliko nepričakovan, kot je bilo nepričakovano že njegovo imenovanje za ministra. Do takrat se ni pojavljal na strateških razpravah s področja šolstva, pa tudi zapisov o tem ni bilo veliko najti. Sicer pa tako ni bil prva izbira za ministra, saj je bil izbran po zavrnitvi mesta državne sekretarke dr. Amalije Žakelj na takratnem skupnem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki pa bi postala ministrica šele po razdružitvi ministrstva. Tako je pač postal minister in s svojo blago naravo padel v (drugi) svet, ki mu ni bil dorasel. /.../

Novi minister bo tako že šesti v desetih letih. Na razpolago bo imel malo časa, tako da večjih premikov ne bo mogel narediti. Lahko pa vsaj popravi nekatere napake, ki so odpravljive takoj, kot je bilo denimo znižanje glavarine. Mogoče pa celo prepriča predsednika vlade, da razdeli med šole 200 milijonov za spodbujanje ustvarjalnosti otrok. Dobra naložba? Vsekakor bolj trajna, kot je bila tista v zdravstvo."

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta