(REKLI SO) Majda Širca o politični tekmi: Vse volitve so pomembne

14.05.2024 16:00

Majda Širca, novinarka, nekdanja političarka, v kolumni na Siolu o kandidaturi na volitvah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Kandidiranje je izjemno pomembna življenjskega odločitev, saj merimo svoj domet, tehtamo svet in možnosti, s katerimi lahko vplivamo na njegovo spreminjanje. Zaradi neznanja, prevelikih pričakovanj in letenja na krilih želja po spremembah gredo predvolilne ponudbe pogosto čez rob – večinoma so precenjene in spakirane v nerealne obljube, ko se še tako preproste želje zavijajo v preveč napihnjen paket.

15. marec 2011 - Ljubljana - Ministrstvo za kulturo, Majda Širca, portret. (tags: Prva - Četrtek - 12052011 - sirca01)
Tit Košir

Pred volitvami bi vsi čez noč odpravili vojne in lakoto, izbrisali sovraštvo, pozidali Slovenijo, rodili še enkrat toliko otrok ipd. Seveda je davek na te – verjamem, da mnogokrat iskreno mišljene obljube – po tem, ko se po volitvah želje prevedejo v možnosti udejanjenja, zelo visok. /.../ Vse manj je takih, ki se vidijo in ki jih vidijo v vlogi strokovno močnih kandidatov, ker je vse manj ljudi, ki so sploh še pripravljeni na soočanje z blatnostjo, ki jih prej ali slej čaka v politiki. Kajti tudi izziv, ki ga je v Havani navrgel Roberta Redford, da velja začeti s spreminjanjem naših lastnih svetov, ni več lahek. Ali, kot je zapisal Janez Drnovšek pred skoraj dvajsetimi leti v knjigi Misli o življenju in zavedanju: "Svet bo v prihodnje boljši, kot je danes, ali pa ga več ne bo. Človeštvo bo preživelo samo z zavestjo, boljšo od tiste, ki jo narekujeta zakon dobička in sebičnosti."

Vse volitve so pomembne. Današnji politiki pa bi se morali ob tem zavedati, da sestavljanje volilnih ponudb ni stvar osebnih okusov strankarskih izbrancev ter žongliranja z ljudmi in nečimrnega preigravanja z njimi. Mediji, interpreti in volivci pa bi morali znati trezno oceniti delo tistih dosedanjih evropskih poslancev in poslank, ki do zdaj niso zagotovili ugleda naše države in celo sektaško delovali proti našim interesom ter se z usmeritvami, ki ne vodijo v odprto družbo, ponovno vrivajo v evropski parlament."

Vir: Siol

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta