Vojna dveh hribov ali hrvaške parlamentarne volitve

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
20.04.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmaga Andreja Plenkovića s HDZ se še zmeraj lahko spremeni v pirovo zmago.
Zmaga Andreja Plenkovića s HDZ se še zmeraj lahko spremeni v pirovo zmago.
Andrej Petelinšek
Po volilni sredi smo se pogovarjali s hrvaškim političnim analitikom Krešimirjem Macanom, publicistom in dolgoletnim dopisnikom iz Bruslja za Večernji list Tomislavom Krasnecem in z Večerovim nekdanjim dopisnikom, ki je bil sodelavec še več tujih medijev iz Zagreba, Mladenom Malijem.

Plenković ima torej 61 saborskih poslancev. Vlado ponavadi podprejo tudi manjšinci, ki imajo osem mandatov. Z njimi pride Plenković do 69 mandatov. Manjka mu v tem primeru še sedem poslancev. Plenković bi najrajši videl, da ga podpreta oba poslanca iz IDS in oba iz Severa. Tako bi mu zmanjkali samo še trije poslanci. Te tri pa bi verjetno lahko kupil na politični tržnici. Najšibkejši člen tega računa pa niso na zadnje omenjeni trije prestopniki, pač pa IDS in Sever, ki so liberalno-levo orientirani.

Druga možnost za Plenkovića bi bila, da v vlado pritegne DP. Razen enega njihovega poslanca bi verjetno vsi podprli takšno vladno koalicijo, vendar DP izrecno zahteva, da v koaliciji ne bi smelo biti treh poslancev srbske nacionalne manjšine. Njih ima Plenković v vladi bolj za okras, dodaja Mali, da lahko v Srbiji v srbski vladi tudi zahteva hrvaškega pripadnika tamkajšnje manjšine. Tako bi dobil iz DP 13 poslancev, od manjšin pa le pet, kar pa je vseeno že kar 79 mandatov, več kot dovolj. In to brez Mosta, ki ga je tako kot DP na nekem posnetku žalil, zaradi česar Most še bolj vztraja, da ne gre še enkrat v koalicijo s Plenkovićem.

Toda računi so tudi na levici.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta