(REKLI SO) Majda Širca: O Sloveniji, moji deželi

DR
13.06.2024 17:00

Majda Širca, novinarka, nekdanja političarka, v Sioli kolumni o kultu potrošništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
You Tube/Zajem Zaslonske Slike

"Skozi oglaševalske akcije je svet praviloma videti lepši. Zanimivo pa je, da promocijski projekt Slovenija, moja dežela niso zapolnjevale le spodbudne podobe in prijazne dobrodošlice emocionalno nabitih, zvočno spevnih in dobro zrežiranih kadrih naše dežele.

Nastalo je namreč tudi nekaj spotov, ki so usmerjali pogled na slaba, popravkov potrebna, neozaveščena in ekološko sporna dejanja. Vzporedne zgodbe so odpirale naravovarstvene teme in opozarjale, da je Moja dežela lahko tudi drugačna. /.../

Pred leti je sprožila kup očitkov in upravičeno razburila javnost informacija, da je podjetje Spar odkupilo blagovno znamko Slovenija, moja dežela, ne glede na to, da ima tako rekoč status kulturne dediščine. Tisti Spar, ki danes vsakih pet minut prihaja v naš dom z geslom S šparom, prišparaš!

Tit Košir

Ob tem je bilo rečeno, da gre za izdajo nacionalnega interesa, razvrednotenje vrednot in priznavanje izgub, ki jih je prinesel nov potrošniški čas. Davek na soočenje s potrošniško logiko, ki brezskrupulozno žre predhodno družbeno ureditev – v tem primeru takratni Dolančevi tezi, da ne bomo 'narod sobaric in kelnarjev', ampak turistična dežela brez peterokrake rdeče zvezde, a z lipovim listom. Tudi navijaški slogan Kdor ne skače, ni Sloven'c, ki je bil prvič množično slišan v prvih letih po osamosvojitvi, je sedaj prišel za deset let v roke Hoferja, drugega največjega tujega trgovca v Sloveniji.  

V omenjeni spletni prodaji zastave nas opozarjajo, da se bliža 25. junij, dan državnosti. 'Že imate svojo zastavo?' Sprašujejo. 'Mi vam jo prodamo s popustom! Vsem boste lahko pokazali, da ste pravi in zavedni Slovenec!'"

Vir: Siol

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta