Kdor ne molči, ni Sloven'c. Kdor ne skače, pa tudi ne

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
09.06.2024 07:27

Volilni molk in "kraja" navijaškega slogana: "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Če to berete v soboto ali nedeljo, za vas velja volilni molk. Zapovedano molčanje se mi zdi isto kot prestavljanje časa za uro gor ali dol. Vsi vemo - tudi naša bivša evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki se je nekaj časa igrala s premikanjem urnih kazalcev -, da je to nesmisel, ki zadnjo nedeljo marca in oktobra zmoti naš bioritem, malo ali nič pa prinese k skupni evropski blaginji. In kot brez zveze premikamo čas, na ta veseli volilni dan molčimo. Ker če bo nekdo  vzklikal "Milan Kučan!" ali "Janez Janša!", bo nedvomno usodno vplival na sestavo Evropskega parlamenta?! Oprostite, jaz osebno bi sam sebi nadel prisilni jopič, poklical taksi in se odpeljal do najbližje psihiatrije, če bi bil tako labilen v svojem političnem prepričanju, da bi me sesul en "čivk". Če pa je to res, da ena beseda lahko povozi ves trud preverjenih kadrov, čez vikend najprej zaprimo vse gostilne.

Kaj naj bi sploh volilni molk predstavljal v poplavi informacij v vesoljnem družbenem omrežju?! Če bi volilni molk res veljal, bi z mojega ekrana izbrisali tudi vsa TV-soočenja, ki jih zdaj, ravno v nedeljo, gledam v posnetku. Kdor ne molči, ni Sloven'c.

Kdor ne skače, pa tudi ne. Po novem je ta, ki ne skače, gospod/gospa Hofer. Navijaški slogan Kdor ne skače, ni Sloven'c je namreč, smo izvedeli, pri slovenskem uradu za intelektualno lastnino registriral Hofer. Ma, kaj zato, morda pa si bomo navijači po Euru, če bodo Kekovi na igrišču preveč fer do tekmecev, v tolažbo prepevali "vedno sveže, zmer cenej ... več kot fer in zmer okej".

Kakršnokoli mnenje imate, se mi vseeno zdi, da je malo pretirano ugotavljati, da "ta besedna zveza predstavlja neke vrste slovensko kulturno dediščino. Da nekdo od strani opazuje in si reče, tega pa ni še nihče registriral, se mi zdi perverzno." (Tomaž Ambrožič, direktor športnomarketinške agencije). Slovenska kulturna dediščina?

Hop, vsaj še Čehi imajo zelo podoben slogan v istem ritmu "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop" (Kdor ne skače, ni Čeh), nazadnje slišano in videno maja v hokejski Pragi. In Slovenci in Čehi trdimo, da smo v nogometu začeli skakati tam nekje okoli leta 1996. Je bil z roko v vreči prej Čeh ali Slovenec, je vprašanje o kuri in jajcu, oboji smo namreč slogan "ukradli" Italijanom in ga priredili sebi.

Vseeno pa Hofer pred Eurom 2024 opozarjamo, da si je s to drzno potezo naredil reklamo. Slabo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta