(REKLI SO) Matjaž Han: Nisem obupal nad tem, da bi se vrnili v Mercator

DR
27.05.2024 17:00

Matjaž Han, gospodarski minister, predsednik SD, v Sobotni prilogi o prevzemih Panvite in Celjskih mesnin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Istrska ulica - Gospodarstvo - Trgovine - Trgovina Tuš in Trgovski center Mercator - -
Andrej Petelinsek

"V preteklosti je bilo storjenih kar nekaj napak – pri tem smo bili verjetno tudi SD premalo slišani –, da država ni prepoznala prehrambne industrije kot strateške gospodarske panoge, pa bi jo morala. Pred dvajsetimi leti se nekaterih pomembnih podjetij ni prepoznalo kot strateških in jih je nato država prodala. Druga napaka Slovenije je – pri tem se lahko učimo od Hrvatov –, da žal nimamo pokojninskih skladov v državni lasti in tako ne moremo prevzemati perspektivnih podjetij in smo pri tem odvisni od razmeroma konzervativne politike SDH. /.../

Ljubljana. Odprtje Foruma obrti in podjetništva v organizaciji OZS, uvodni nagovor bo imel predsednik OZS Blaž Cvar, predsednik Obrtne zbornice za München in Zgornjo Bavarsko Franz Xaver Peteranderl pa bo predstavil ukrepe na področju debirokratizacije v Nemčiji; sledil bo pogovor s premierjem Robert Golob, v drugem delu foruma pa bodo na strokovnem panelu sodelovali gospodarski minister Matjaž Han, minister za delo Luka Mesec, minister za javno upravo Franc Props in državna sekretarka na finančnem ministrstvu Katja Božič, dogodka se bo udeležil tudi predsednik DS Marko Lotrič
Foto: Robert Balen

 Želim si, da bi kot država vstopili v lastništvo Mercatorja. Fortenova ima težave, po padcu Ivice Todorića se je podjetje reševalo na svoj način in pri tem bi morali biti bolj ambiciozni, da bi z določenim deležem kot država lastniško vstopili v Mercator. S tem bi prevzeli del polic v naših trgovinah in del prehrambne industrije na Hrvaškem. To se morda sliši kot pobožna želja, a jaz nad to idejo še nisem obupal in sem jo že večkrat neformalno izrekel predsedniku vlade.

Zadnja dva prevzema, ki ju omenjate, sta zelo različna. Gospod Izidor Krivec bo ostal solastnik in predsednik uprave Celjskih mesnin in bo podjetje še naprej vodil kot doslej. Panvita pa je iskala svež kapital, da bi lahko bila močnejša na balkanskem trgu. Seveda oba prevzema upravičeno sprožata negativna čustva pri ljudeh, saj gre za slovensko zemljo, ki se sicer ne prodaja, a jo ima Panvita v zakupu. Zato menim, da je to zadnji vlak, da začnemo razpravo o spremembi zakonodaje glede kmetijskih zemljišč. Seveda ne zgolj na podlagi čustev, temveč predvsem realnega razmisleka, kako zaščititi kmetijska zemljišča ob prevzemu podjetja z dolgoročnim zakupom zemlje in kako ohraniti prehransko varnost. Sicer pa lahko te prevzeme trenutno kot država žal le spremljamo." (dr)

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta