(REKLI SO) Miha Šalehar: Jogurt politične realnosti

DR
18.10.2024 16:00

Miha Šalehar, radijski voditelj, publicist, v kolumni v Delu o jogurtih, zamaških, evropski uredbi in nas v novem političnem umu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Vnovično nezaupnico v človeško v meni mi je pred tedni vročil kar sam polmastni jogurt. Ko sem se kot odrasel človek s polno zavestjo lotil njegovega zamaška, se ta ni vdal. Vztrajal je na svoji poziciji in se ni hotel ločiti od preostanka embalaže. Strmel sem v ta bizarni pojav in se spraševal, ali gre nemara za napako. Strojnik v meni je pritrdil sumu, da je neločljivost dveh plastičnih delov konstrukcijsko namerna. Kaj se dogaja? Ker mi zagatne situacije ni bilo dano na licu mesta osmisliti, se je v meni akumulirala cepetava frustracija – strojnik v meni je nagovoril bojevnika v meni. Aktiviral se je neki prastari gen, ki ga je jezdec Atile pustil moji davni prednici, pred očmi se mi je rdeče zameglilo in posegel sem po skrajnem nasilju. V enem samem sunku sem jogurt dekapitiral. Sedel sem tam, v naročju pestoval četrtino jogurta, v rokah držal nekoč celo raztrganost, bolščal v prihodnost in se spraševal, čemu.

Miha Šalehar  
Saša Kovačič

Umiril sem se in dojel, da v rokah držim najnovejšo realnost, pravzaprav manifestacijo politične misli. V moje združevanje z jogurti je grobo posegla tako imenovana evropska uredba. Tako lepo ime, da ga je vredno še enkrat ponoviti in o njem razmisliti. Evropska uredba!? /.../

Kakšno čudovito metaforo politične realnosti ponuja privarjen zamašek ob naročju, polnem jogurta. Ob divjanju vsega transparentnega gorja na skoraj do konca razjebanem svetu, ob vseh vojnah in uničenju narave, ki ima znane akterje in interese, se orjaški aparat ukvarja z nezaupnico uživalcem jogurta. Še več: politika s tem priznava, da ne verjame več v sam temelj svobode – v svobodno voljo, ki jo usmerja ideja občega dobrega. V to, da boste smeti vrgli v smeti!?"

Vir: Delo

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta